5 начини како да заработите пари со 3D печатење - уреден водич

Roy Hill 02-08-2023
Roy Hill

Содржина

Можете да заработите пари со 3D печатење, но важно е да знаете дека тоа не е најлесната работа. Тоа нема да биде едноставно купување на 3D печатач, гледање дизајни и нивно продавање.

За да заработите пари ќе биде потребно малку повеќе од тоа, па затоа решив да истражам како луѓето заработуваат пари со 3D печатење и како можете да го направите тоа сами.

3D печатењето е динамична индустрија која брзо може да се прилагоди за да одговара на трендовите во другите индустрии. Неговата главна предност е можноста да се создаде производ во кратка временска рамка.

Некои луѓе можат да скенираат ставка, да го уредуваат моделот во софтвер CAD и да го постават во нивниот сечач подготвен за печатење за 30 минути. Постојат реални потенцијали за да можете да ги совладате овие способности и ако се направи правилно, може да заработите добра сума на пари.

Ако можете да ги победите другите добавувачи на пазарот, вие сте во позиција да добиете значајни придобивки.

Не ви треба скап печатач за да можете да креирате висококвалитетни артикли, бидејќи поевтините печатачи се совпаѓаат со квалитетот на оние премиум.

  Како Можете да заработите многу пари со 3D печатач?

  Со стандарден 3D печатач и пристојно ниво на искуство, можете да очекувате да заработувате помеѓу 4 долари на час до околу 20 долари на час во зависност од ниша е и колку добро се оптимизирани вашите операции.

  Добра идеја е да поставите реални очекувања со колку парислики од него, а потоа привлечни за купувачот доволно за тој да купи.

  Ова е повеќе лично патување каде што ќе правите свој производ дома. Начинот да се дојде до производ е со гледање каде има празнини на пазарот, што значи каде има голема количина на побарувачка и мала понуда.

  Ако постигнете неколку од овие празнини и пазарот соодветно на вашата целна публика, навистина можете да заработите добра сума на пари.

  Штом ќе се воспоставите повеќе, можете да ги реинвестирате вашите профити во повеќе 3D печатачи и подобар материјал за да можете уште повеќе да го зголемите вашиот профит. Кога ќе постигнете добар ритам на нарачки, отпечатоци и испораки, навистина можете да се проширите и да гледате да ги преместите работите во сертифициран бизнис.

  Важно е да не ги ставате сите ваши јајца во една кошница кога станува збор за идеи . Многу идеи нема да функционираат толку добро како што мислите, затоа треба да бидете спремни да не успеете и да се обидете повторно, но не по висока цена.

  Наместо да скокате, едноставно пробајте ја идејата на на површина со неколку ресурси и видете до каде можете да стигнете.

  Треба да можете да видите пристоен потенцијал за заработка пред да користите премногу ресурси во идеја што можеби нема да работи.

  Нема да бидете успешни со секоја идеја, но колку повеќе искуство имате, толку е поголема веројатноста да ја постигнете таа златна идеја.

  Потребни се обиди и грешки, и ќе имате проблеми заедно начинот, но задржифокусирани и ќе ги искористите придобивките.

  4. Подучување на 3D печатење на други (образование)

  Постојат многу различни начини како овој метод да функционира. Може да варира од создавање канал на YouTube до создавање курс за е-учење, до создавање алатки кои ги едуцираат луѓето да учат како да печатат 3D.

  Ако имате вештини и знаење, можете да одржувате часови во вашата заедница. Некои луѓе го користеа својот колеџ за да подучуваат часови за 3D печатење на членовите на локалната заедница, при што 90-минутниот час го чини секој човек 15 долари. Тие би имале максимум 8 ученици по час и би заработиле уредни 120 долари за 90 минути работа.

  Ова е особено одлично бидејќи штом ќе го подготвите планот за лекција, лесно можете повторно да го користите за часови во иднина. Исто така, имате можност да креирате неколку нивоа на часови, почетни, средни и напредни доколку имате ресурси.

  Ако доставувате информации со добар квалитет, можете да започнете да ги продавате вашите часови и наскоро, треба да се шири преку уста на уста или група на Фејсбук што добива на сила.

  Подобра идеја е да го направите ова пасивен тип на приход, каде што не треба директно да го менувате вашето време за пари.

  Добар начин да го направите ова е да снимате информативни видеа со 3D печатач за онлајн пазар на часови, од кои добри се Udemy, ShareTribe и Skillshare.

  Креирате план и патување за корисницитеда ги однесете каде што можете да ги научите нешто што мислите дека е вредно, без разлика дали се работи за основите или нешто понапредно.

  Ако најдете информативен јаз каде што луѓето имаат проблем да направат една од главните задачи за 3D печатење како на пр. 3D дизајн или добивање висококвалитетни отпечатоци можете да ги прошетате луѓето низ ова.

  Ќе биде потребно извесно време за да се создаде првичната содржина за ова, но штом ќе се заврши, имате производ што можете да го продавате засекогаш и да направите пасивни редовни приход.

  5. Консултант за 3D печатачи за компании за дизајн (прототипирање итн.)

  Просто кажано, ова е наоѓање луѓе на кои им треба некој да создаде прототипови за нив и нивниот бизнис и обично е во прилично тесен рок. Ова не е редовна работа, туку повеќе од страна на гужвата за главниот приход.

  Обично вклучува некој да ви испрати скица, слика или да ви даде детали за идејата што ја има и сака да ја креирајте го производот за нив.

  Потребна е голема вештина и искуство за да можете да го направите ова бидејќи ќе ви треба да го дизајнирате CAD производот, да го поставите во вашиот сечач, да го испечатите со пристоен квалитет потоа пост-обработка за да изгледа презентибилно.

  Ако немате искуство, тоа дефинитивно може да се стекне со некоја ваша пракса.

  Обидете се да дизајнирате работи што ги гледате наоколу вие и видете дали можете да го реплицирате на добар стандард. Потоа можете да изградите портфолио на вашите дизајни иотпечатоци за да ги покажете вашите вештини, со што е поверојатно дека луѓето ќе бидат заинтересирани да креирате за нив.

  Овде можете да ги понудите вашите услуги за 3D печатење на одредени компании кои би го сметале за вредно во нивниот бизнис.

  Во зависност од тоа за каков тип на бизнис се работи, можеби можете да им понудите да ги направите сите нивни прототипови за да не мора да се грижат за следење на други услуги за да ја завршат нивната работа.

  Се додека бидејќи можете да обезбедите висококвалитетна услуга со одлични отпечатоци, тогаш треба да можете да продолжите со вашата работа консултации за различни компании.

  Изградете солидно портфолио и можете да достигнете стандард каде што другите луѓе ќе пазарат за вас, едноставно преку уста на уста и создавање име за себе во одредена индустрија.

  Совети за заработка 3D печатење

  Фокусирајте се на односите наместо само на бизнисот.

  Известете ги луѓето што се случува и дали можете да им служите на нив или на некој друг што го познаваат. Поголема е веројатноста дека луѓето ќе реагираат позитивно на вас кога ќе дојдете на аголот да бидете корисни, наместо да ги бркаат деловните можности.

  Тоа ќе направи разлика за вашата репутација и колку добро ќе успеете во иднина. Една од овие претходни врски навистина може да помогне да се развиете себеси и вашиот бизнис во иднина, затоа имајте го ова на ум.

  Не лежи во мирување со вашиот креативецСпособности.

  Треба секојдневно да размислувате за нови идеи и да ги имплементирате за да видите дали навистина можете да создадете корисни ставки што им даваат вредност на луѓето. Ова може да варира од предмети за кои вие лично мислите дека ќе функционираат, до идеи за кои можеби ќе помислите преку нормални разговори со луѓе во текот на вашиот ден.

  На пример, ако некој од вашите пријатели се пожали како секогаш му испушта ставка од него, можете да дизајнирате штанд или производ против движење што го решава ова прашање. Токму овие мали нешта ве ставаат во тој претприемачки начин на размислување што ве држи пред кривата.

  Фокусирајте се на ресурсите што ги имате

  Не треба да се грижите за способностите што не ги имате имајте, фокусирајте се на она што можете да го донесете на маса со вашите ресурси и надградете го тоа.

  Само затоа што гледате други креатори на 3D печатачи со скапи машини и различни начини на печатење, не значи дека тоа е она што треба да го имаат.

  Јас би бил повеќе склон да го гледам како цел до каде можете да бидете во иднина, наместо да морам да бидам таму сега за да се натпреварувам. Има доволно простор за многу луѓе да влезат на овој пазар, се додека има побарувачка, затоа останете во вашата лента и правете го тоа добро.

  Откако ќе стигнете до сцената дека ќе пристигнете неколку нарачки , сакате да бидете сигурни дека ќе останете на врвот со тоа што ќе имате производи при рака. Не сакате да бидете фатени без стража каде што животот ви го одвлекува вниманиетоактивности и сте заостанати во времето на испорака.

  Добра идеја е да имате при рака барем неколку производи и подготвени за испорака доколку ги имате наведено.

  Фокусирајте се на операции наместо на профит

  Сакате да ги разберете работите на вашиот 3D печатач и вашите операции. Сакате да знаете колку често вашите отпечатоци не успеваат, како да складирате влакно, кои материјали функционираат најдобро и на кои температури.

  Околината на вашата област за печатење, дали има корист од отпечатоците или ги влошува. Работењето на секој аспект од вашиот процес на 3D печатење само ќе ве направи поефикасни и ќе ви даде можност да создавате производи со повисок квалитет.

  Штом сте на добро ниво во патувањето со печатење, ќе ве познавате имајте ја потребната конзистентност за да започнете да остварувате профит.

  Важно е да знаете дека предметите што сакате да ги испечатите треба да бидат работи што сте ги дизајнирале, а не само преземени од друг дизајнер.

  Ова може да ве доведе во правни проблеми во зависност од тоа каква лиценца ја дал дизајнерот. Понекогаш тие дозволуваат комерцијална употреба.

  Секогаш можете да се консултирате со дизајнерот и да склучите договор, но обично е во ваш најдобар интерес да дизајнирате сопствена работа.

  Претворете ја вашата страст во Навика

  Ако веќе не сте заинтересирани за 3D печатење и не му се восхитувате на процесот на тоа, малку е веројатно дека ќе имате страст да можете да ги носите работите до точка каде штозаработувате пари.

  Да можете да ја претворите вашата страст за 3D печатење во навика и активност во која уживате, ќе продолжите да продолжите, да ги надминете грешките.

  Посветеноста и страста ќе останат одиш, дури и кога работите изгледаат мрачни и има мали шанси да бидеш успешен. Луѓето кои можат да ги поминат овие фази се тие што ќе излезат на врвот.

  можете да заработите.

  Повисокиот дел од тоа колку пари можете да заработите на час обично ќе биде за прилагодена работа на прототипови. За стандардните парчиња, како што се играчки, гаџети, модели и слично, обично ќе заработувате околу 3-5 долари на час, така што сè уште не е добра идеја да ја напуштите работата поради тоа.

  Дефинитивно можете дојдете до точка каде што сте ги совладале вашите операции од дизајнирање, печатење, испорака и слично, до точка каде што можете да се проширите на повеќе печатачи и да опслужувате неколку редовни клиенти.

  Ова е местото каде што можете почнете навистина да гледате дека вашиот профит на час се зголемува над таа ознака од 20 долари.

  Имајте на ум, тешко е да се најде пазар каде што вашиот 3D печатач ќе работи 24 часа во исто време. Општото време за тоа колку долго ќе работи вашиот печатач, во зависност од тоа во која ниша се наоѓате е околу 3-5 часа.

  Сега, ајде да префрлиме на главните 5 начини да заработите пари од 3D печатење.

  1. Печатење модели на барање

  Сметам дека најдобриот начин да заработите пари од 3D печатење на барање е да ја стесните вашата ниша. 3D печатењето може да се придружи на речиси секоја ниша таму, така што ваша задача е да најдете нешто што решава проблем, има побарувачка и го прави вредно за вашето време.

  Во споредба со традиционалните методи на производство, 3D печатењето губи кога станува збор за брзина на производство, единечна цена, доследност во толеранциите и доверливост бидејќи просечниот човек не знаемногу за теренот.

  Исто така види: Како да го поправите 3D печатачот што не чита SD-картичка - Ender 3 & засилувач; Повеќе

  Онаму каде што 3D печатењето добива предност е приспособувањето на дизајнот, брзината на специфичен модел наместо на секој дел, опсегот на употребените материјали и достапни бои и фактот дека тоа е масовно расте пазар.

  Има огромни предности што може да создава предмети почнувајќи од идеја до производ во рекорден временски период.

  Пример на идеја што некој ја искористил за да заработи пари со 3D печатење е создавање и продажба на прстени TARDIS (Time And Relative Dimensions In Space). Ова е ниски производ кој користи концепт на „Doctor Who“ и база на обожаватели за да создаде специфичен, низок волумен и многу баран производ за заработка.

  Ова е еден од главните методи со кои луѓето стануваат успешни за правење пари .

  Нема вистинска придобивка од 3D печатењето на вообичаени предмети како држачи или контејнери кои немаат некоја посебна функција, бидејќи тие се широко снабдени и достапни по многу евтини цени, освен ако не се прилагодени. Во основа нешто што луѓето го сметаат за вредно и уникатно за нив.

  Како да најдете луѓе за печатење

  Вообичаениот начин на кој луѓето наоѓаат други да испечатат нешто во замена за пари е преку онлајн канали. Ова може да варира од групи на Фејсбук, до форуми, до онлајн трговци на мало и така натаму.

  Постојат многу одредени веб-локации кои се дизајнирани токму за оваа намена и се добри начини за градење репутација и рејтинг околу вашатаработа.

  Важно е да се фокусирате не само на квалитетот на вашиот производ, туку и на целокупната услуга за клиентите и искуството од почеток до крај.

  Ќе биде потребно извесно време за да се изгради репутација каде што луѓето ќе почнат да бараат од вас да завршите одредена работа, но штом ќе стигнете до таа фаза, имате голем потенцијал да имате постојан приход преку 3D печатење.

  Освен онлајн, секогаш можете да ги прашате луѓето околу вие како пријателите, семејството и колегите од работа. Ова може да биде малку потешко затоа што ќе треба да објасните кои услуги можете да ги понудите и тие ќе мора да се вратат кај вас за проект со кој би можеле да им помогнете.

  Еден пример е кога поединецот имаше некои завеси кои сакаше да може да ги повлече кога ќе ги отвори. Има многу опции за ова, но тој сакаше специфичен дизајн што не можеше да го најде.

  Лицето кое го имаше 3D печатачот во оваа ситуација разговараше со момчето и работеше на решение за прилагодено повлекување за неговата завеса.

  Беа дизајнирани неколку нацрти, кои беа по негов вкус и ги испечати за убава сума пари, за своето време, труд и самиот производ.

  2. Продавајте дизајни за 3D печатење (CAD)

  Ова е повеќе фокусирано на процесот на дизајнирање наместо на вистинското 3D печатење, но сепак е во рамките на процесот на 3D печатење.

  Едноставниот концепт овде е што луѓето го имаатслики од нешто што сакаат да печатат 3Д, но им треба вистинскиот дизајн направен преку CAD програма.

  Едноставно го дизајнирате производот, а потоа го продавате тој дизајн на лицето за договорена цена и профит.

  0>Добрата работа во врска со ова е што имате можност да го продадете ова повеќе од еднаш бидејќи тоа е ваш сопствен имот што сте го создале. Исто така, ги немате негативните страни на неуспехот на отпечатоците бидејќи сето тоа е поставено во една дигитална програма која лесно може да се уредува.

  На почетокот, можеби ќе бидете релативно бавни во завршувањето на дизајните, па затоа е добро да започнете со основите ако веќе немате искуство.

  Постојат многу CAD софтвери и видео водичи кои се погодни за почетници кои ќе ве наведат на добро ниво за да направите дизајни што се продаваат.

  Постојат веб-страници како што е Thingiverse како архива на 3Д дизајни што може да се преземат и печатат.

  Постојат архиви на 3D дизајни кои можете да ги прикажете за луѓето да ги погледнат, и ако им се допаѓа дизајнот, може да ги купат за плаќање обично во опсег од $1 до $30, а некои во стотици за големи, сложени дизајни.

  Добра идеја е да користите некои од дизајните што ги гледате на овие веб-локации како инспирација и водич за тоа што е популарно и кои се луѓето всушност купувањето.

  Создавањето дизајн само затоа што ви се допаѓа не е секогаш најдобрата идеја. Треба да се вклучи малку истражување пред да најдете вистински производ за креирање, но сето тоа ве практикуваможе да го добиете ќе ви помогне на вашето патување.

  Имате многу канали и упатства на YouTube и на други места кои полека може да стекнете разбирање за тоа како да ги дизајнирате работите.

  За ова ќе биде потребно време за да го научите тоа ќе ви треба трпение, но штом ќе започнете, само ќе станете подобри и попрефинети во вашите способности, што ќе доведе до тоа да имате потенцијал да заработите повеќе пари.

  Постојат пазари за дизајн со 3Д печатење насекаде веб каде што можете да најдете луѓе кои сакаат дизајни или да продавате свои дизајни што мислите дека луѓето ќе сакаат да ги купат.

  Најдоброто нешто во врска со овој метод е способноста да ви заработи пасивен приход. Штом вашиот модел ќе биде завршен и поставен на веб-локација за луѓето да ја гледаат, главната работа е завршена. Луѓето се слободни да го купат вашиот модел без да мора да разговарате со клиенти, да разговарате за лиценцирање и сите други работи.

  Исто така, трошоците за тоа се многу ниски, бидејќи повеќето софтвери за дизајн се бесплатни за користење, така што само ве чини во времето поминато во дизајнирање.

  Најдобри места за продажба на 3D модели на интернет

  • Cults3D
  • Pinshape
  • Threeding
  • Embodi3D
  • TurboSquid (професионално)
  • CGTrader
  • Shapeways
  • I.Materialise
  • Daz 3D
  • 3DExchange

  3. Продадете ги вашите сопствени креации за 3D печатење ниши (е-трговија) ​​Производство на свој производ

  Просто кажано, ова е градење на бренд преку 3D печатени производи. Наместо да се печати наспецификациите на другите луѓе, вие создавате свои производи и ги пласирате на вашата потенцијална целна публика.

  Постои широк спектар на производи и ниши во кои можете да влезете. Најдобриот метод е да се држите до една ниша што може да ја видите како расте во популарност и да станете подобри во вашиот занает. Ова ќе ви овозможи да создадете следбеници и заедница зад вашите производи. Штом вашите производи се до нула, ќе најдете неколку клиенти преку маркетингот, ќе бидете на добар пат до успехот.

  Немате само еден начин да го направите ова да функционира, можете да заземете многу агли .

  Размислете за идеи кои ќе ве направат единствени, до тој степен што вреди за таа дополнителна вредност и има побарувачка.

  Што можам да направам и да продавам со 3D печатач?

  • Прилагодени чевли (апостолки)
  • Архитектонски модели – произведуваат згради со големини и стилови
  • Роботски комплети
  • Вазни, естетски предмети
  • Делови за дронови
  • Прилагодени пупки за слушалки со висока класа
  • Оживување на фетуси со 3D датотеките и нивно печатење, уникатен производ.
  • Орнаменти и накит
  • Филм, театарски реквизити (имајте ги предвид законските) – работилници или кампови за да им се продаваат реквизити
  • Нерф пиштоли – огромни придобивки во популарноста (детски играчки до канцелариска акција)
  • Минијатури/Терен
  • Произведувач на печати за компании или украси за канцелариски логоа
  • Прилагодени секачи за колачиња
  • Фотографии од литофан икоцки
  • Прибор за возила
  • Персонализирани подароци
  • Модели на авиони и возови

  Каде можам да ги продадам моите 3D печатени производи?

  Не секој има искуство со градење веб-локација за е-трговија, па едноставно користењето на една од популарните веб-локации таму за да ги продавате вашите производи е добра идеја.

  Главните места каде што луѓето ги продаваат своите 3D печатени предмети се Amazon, eBay , Etsy и лично. All3DP има одлична статија за продажба на вашите 3D печатени предмети.

  Луѓето веќе имаат доверба во овие големи имиња, така што се намалува колку работа треба да направите за да ги продадете производите. Треба да ја знаете демографијата на вашата целна публика и да ја усогласите на одредени места за да го продадете вашиот производ.

  Ако дојдете до точка каде што вашиот печатен производ е многу популарен, можете да го демонстрирате на дистрибутерите и трговците на мало.

  Она што треба да се има предвид овде е дека тие ќе нарачаат само кога ќе знаат дека може да се произведува масовно.

  Совети за создавање сопствени производи

  Воспоставете ниша на веб-локација каде што создавате ставки што ќе им се допаднат на луѓето, врз основа на истражување, знаење на пазарот и историја на она што досега функционирало.

  Обидете се да скокнете на некој тренд.

  Пример за тренд е исто како кога фиџет спинерите беа популарни. Трикот е да се направи нешто што е обичај или не е вообичаен производ што се продава по многу конкурентни цени.

  За фиџет спинерите, одлична идеја би билакористејќи сјај во темните влакно за да имате уникатни фиџет спинери кои можат да го направат вредно додека печатите и продавате на луѓето.

  Друга работа што можете да ја испечатите се делови од дрон, кои имаат голем кросовер со 3D печатење. Луѓето сфаќаат дека наместо да плаќаат огромна премија за дел од дрон, тие можат да го добијат поевтино со тоа што ќе натераат некој да им го испечати 3Д.

  Тие обично се делови со многу уникатна форма кои тешко се добиваат поединечно, така што има многу потенцијал овде.

  Исто така види: 9 начини како да го поправите PETG да не се држи до креветот

  Згора на ова, сè уште имате можност да го приспособите за да ја зголемите неговата вредност.

  Заклучокот е дека ви треба да пронајдете производ што луѓето навистина го сакаат, што не е премногу тешко да се најде со мало пребарување наоколу, а потоа направете го ваш.

  Најдете производ со голема побарувачка кој веќе е таму и направете го различен.

  Друг агол што можете да го заземете е страната на пронаоѓачот на нештата и фаќањето на следниот жежок производ.

  Ако можете да направите адаптер за некој нов електронски производ што секој почнува да се добива, може да се понапред од кривата и да ја креирате таа датотека, а потоа да ја испечатите.

  Со малку маркетинг или споделување со луѓето, треба да можете да ја пронајдете вашата публика и да започнете да продавате.

  Ќе мора да останете мотивирани за да напредувате

  Ќе биде потребно време за да почнете да заработувате пари. Треба да потрошите време во дизајнирање на вашиот производ, печатење, пост-обработка, преземање

  Roy Hill

  Рој Хил е страстен ентузијаст за 3D печатење и технолошки гуру со богато знаење за сите работи поврзани со 3D печатење. Со повеќе од 10 години искуство во областа, Рој ја совлада уметноста на 3D дизајнирање и печатење и стана експерт за најновите трендови и технологии за 3D печатење.Рој има диплома по механички инженеринг на Универзитетот во Калифорнија, Лос Анџелес (UCLA) и има работено за неколку реномирани компании во областа на 3D печатење, вклучувајќи ги MakerBot и Formlabs. Тој, исто така, соработуваше со различни бизниси и поединци за да создаде прилагодени 3D печатени производи кои ги револуционизираа нивните индустрии.Освен неговата страст за 3D печатење, Рој е страствен патник и ентузијаст на отворено. Тој ужива да поминува време во природа, да пешачи и да кампува со семејството. Во слободното време, тој исто така е ментор на млади инженери и го споделува своето богатство на знаење за 3D печатење преку различни платформи, вклучувајќи го и неговиот популарен блог, 3D Printerly 3D Printing.