Дали треба да го приложам мојот 3D печатач? Добрите, лошите страни и засилувач; Водичи

Roy Hill 26-08-2023
Roy Hill

Постојат 3D печатачи кои се отворени и некои што се затворени или со интегрирано куќиште или со надворешно куќиште. Гледав во мојот Ender 3 и си помислив дали да го приложам мојот 3D печатач? Ова е прашање кое сигурно го имаат многу луѓе, па оваа статија ќе има за цел да одговори на тоа.

Треба да го приложите вашиот 3D печатач ако имате средства да го направите тоа. Има придобивки како што се заштита од честички во воздухот и груби мириси, обезбедува безбедност за децата и засилувач; миленичиња, го намалува шумот и дава бариера за нацрти или температурни промени што го зголемува опсегот на материјали со кои можете успешно да печатите.

Ова се одлични причини, но само некои причини зошто би сакале да го приложите вашиот 3D печатач. Има повеќе детали што ги составив што ќе ви помогнат подобро да го разберете ова прашање, па ајде да го истражиме тоа сега.

  Дали треба да го приложите вашиот 3D печатач?

  Како што е опишано во главниот одговор погоре, добра идеја е да го приложите вашиот 3D печатач, но тоа не е неопходно како што веќе треба да знаете.

  Многу видеа и слики на YouTube што ги видов од колеги 3D хобистите на печатачот поминале години без да користат куќиште на нивните Prusas или Ender 3, па колку тие навистина можат да бидат корисни?

  Мислам дека главната разлика што треба да ја направиме е, нема да мора да бидете во лоша место ако немате куќиште за вашиот 3D печатач, нокуќиштето ќе го олесни животот само малку, во зависност од вашата поставеност.

  Оградата има важна цел, но не е неопходно за да се добијат добри резултати од 3D печатење, освен ако не печатите со одредени филаменти на кои им треба подобро контрола на температурата и повисоки температури.

  Во некои случаи, сакате лесен пристап или немате многу простор за да вклучите екстра голема кутија околу вашиот веќе голем 3D печатач, па затоа има смисла да се оди без куќиште.

  Од друга страна, ако имате многу простор, ви пречат звуците од вашиот 3D печатач и имате историја на искривување на вашите отпечатоци, куќиштето може да биде она што ви треба за успешно печатење во вашиот 3D патување со печатење.

  Ајде да погледнеме дали е потребно куќиште за популарен материјал за 3D печатење.

  Дали е куќиштето неопходно за ABS?

  Иако повеќето луѓе го сакаат својот PLA филамент , ABS сè уште е широко користен поради неговата издржливост. За жал, кога печатите нешто со ABS, сфаќате дека тоа е многу склоно кон искривување.

  ABS бара повисоко ниво на температура за печатење и повисока температура на креветот, исто така. Она што е спротивно на луѓето е активната температура околу екструдираниот ABS материјал бидејќи просторот над креветот на печатачот нема да одговара на самата температура на креветот.

  Оградата масовно помага во овој поглед бидејќи го заробува топлиот воздух што го 3D печатачгенерира, дозволувајќи му да ги намали шансите за искривување на отпечатоците од ABS.

  Ладењето, исто така, доаѓа во игра каде температурите се варираат, така што користењето куќиште за одржување на некој вид температура е корисно.

  Не е неопходно за ABS, но најверојатно ќе добиете многу подобри отпечатоци и поголеми шанси вашите отпечатоци да завршат на прво место.

  Дали куќиштата ве штитат од штетни гасови?

  Процесот на печатење на 3D печатачот создава штетни испарувања, кои може да се рашират низ целата област за печатење и местото каде што е вашиот 3D печатач.

  Оградата ве штити од директното дејство на овие испарувања. Како резултат на тоа, можете да избегнете непријатно искуство со некои груби материјали таму. Ова е одлична можност да користите прочистувач на воздух за да ги филтрирате овие емисии на честички и мириси.

  Проверете ја мојата објава за 7-те најдобри прочистувачи на воздух за 3D печатачи за да ви помогнат во овој поглед.

  6>Дали користењето на куќиштето го зголемува квалитетот на печатењето?

  Поголемиот дел од 3D печатачите што ги купувате од пазарот, доаѓаат без куќиште. Само од тоа знаеме дека на филаментите генерално не им треба куќиште, но поважното прашање е дали користењето на куќиштето го зголемува квалитетот на печатењето.

  Мислам дека веќе утврдивме дека го зголемува квалитетот на печатење на ABS. но што е со PLA?

  Кога 3D печатите со PLA во отворен 3D печатач, сè уште имаможност вашиот отпечаток да се искриви. Ова е поверојатно да се случи ако имате доволно силен нацрт за да ја промените температурата на аголот на вашиот отпечаток.

  Дефинитивно доживеав искривување на PLA и тоа не беше одлично чувство! Тоа може да биде фрустрирачко, особено за печатење што треба да биде прецизно или е долг печатење што сакавте да изгледа убаво.

  Само поради оваа причина, комплетот е одлична алатка за зголемување на квалитетот на печатење за различни од материјали за 3D печатење.

  Од друга страна, PLA бара ниво на ладење за правилно да се постави, така што ако го имате во куќиште може негативно да влијае на вашите отпечатоци. Помалку е веројатно дека ова ќе се случи ако имате вентилатори со добар квалитет или воздушен канал кој правилно го насочува воздухот кон вашите делови.

  Заградени против отворени 3D печатачи: разлика и засилувач; Предности

  Заградени 3D печатачи

  • Помалку бучни
  • Подобри резултати за печатење (за материјали со средна температура како ABS и PETG)
  • Без прашина печатење
  • Одличен изглед, изгледа како апарат, а не како играчка за чепкање.
  • Обезбедува чувство на безбедност за апликации кои вклучуваат деца и домашни миленици
  • Го заштитува печатењето што напредува

  Отворете 3D печатачи

  • Лесно за следење на напредокот на печатењето
  • Полесно за работа со отпечатоците
  • Отстранување, правење мало чистење и додавање хардвер во средното печатење е лесно
  • Полесно се одржува чистота
  • Поудобно е да се работи на печатачот како менување на млазницата иливршење на надградби

  Кои се категориите на куќишта?

  Постојат три главни типа на куќишта.

  1. Интегрирани со вашиот 3D печатач – Овие имаат тенденција да бидете поскапи, професионални машини.
  2. Професионални, спремни да се купат куќишта
  3. Направете го тоа сами (направи сами) куќишта

  Можам безбедно да претпоставам дека повеќето нема имајте 3D печатач со интегрирано куќиште ако сте на овој напис, па ќе се префрлам на професионалните огради таму.

  Ја препорачувам официјалната комплет за 3D печатач Creality. Тој е температурен, огноотпорен, отпорен на прашина и одговара на широк спектар на машини Ender. Една од главните работи што ги сакате со куќиштето е константна температура на печатење и со тоа лесно се постигнува.

  Безбеден е за употреба поради користењето на чист алуминиумски филм и материјали кои го заштитуваат пламенот. Инсталирањето е лесно и има резервирани џебови за алат за зголемена функција.

  Исто така види: Едноставен преглед на Elegoo Mars 3 Pro - вреди да се купи или не?

  Бучот е прилично добро намален и иако изгледа тенок, има цврста, стабилна структура.

  Ако сте сериозни во врска со 3D печатењето и сте подготвени да го надградите во цврсто куќиште, комплетот за 3D печатач Makergadgets е за вас. Тоа не е само куќиште, туку и чистач/прочистувач на воздух со активен јаглен & засилувач; HEPA филтрација, така што има неверојатна функционалност.

  Тоа е релативно лесно, ефикасно решение за вашите потреби за 3D печатење. Ова нема да имапроблем со поставување на повеќето 3D печатачи таму.

  Откако ќе го добиете овој производ, поставувањето е многу лесно. Потребен ви е само шрафцигер и неколку минути за да го ставите во функција.

  Оградите што ги правите сами се малку посложени бидејќи има многу опции, а некои од нив се прилично едноставни.

  Какви методи Може да се користи за 3D куќишта за печатачи сами?

  1. Картон

  Картонската кутија со соодветна големина може да се користи за куќиштето. Сè што ви треба е стабилна маса, кутија и малку селотејп.

  Ова е многу евтин куќиште што можете да го направите за нашиот печатач. Нема да чини речиси ништо бидејќи овие работи се наоѓаат во речиси секој дом.

  Картонот е запалив, па затоа не е идеална опција за користење иако работи за одржување на топлината внатре.

  2. Студиски шатор

  Овие шатори се многу евтини, а се направени од флексибилен синтетички материјал. Можете лесно да ја одржувате температурата на вашето печатење ако го ставите печатачот во вакви мали шатори.

  3. Транспарентен контејнер

  Транспарентните контејнери доаѓаат во различни големини и не чинат многу. Можете да го купите контејнерот со вашето посакувано мерење или, исто така, можете да залепите повеќе од еден контејнер за да ја добиете потребната форма, дизајн и големина.

  Нешто слично на ова би функционирало доколку можете да добиете доволно голем сад за вашиот 3D печатач.

  4. Куќиште за недостаток на IKEA

  Ова може да се направи од двемаси наредени една на друга. Долната маса ја плаќа улогата на држач, а горната маса е вистинското куќиште заедно со акрилни стаклени листови што може да се купат онлајн.

  Ова е широко употребувано решение и одлично функционира. Проверете ја официјалната статија Пруса за упатства за изградба на IKEA Lack Enclosure.

  Исто така види: Што ви е потребно за 3D печатење?

  Ова е сериозен проект, затоа направете го ова само ако сте подготвени за патување DIY!

  Официјален IKEA Lack Thingiverse

  Заклучоци

  За да го соберете сето тоа, треба да купите комплет за 3D печатач доколку одговара на вашите поставки и желби. Има многу предности да се има куќиште, па затоа е добра идеја да се искористи еден.

  Тоа не е услов за 3D печатење освен ако не печатите со одредени материјали, но повеќето луѓе се задоволни со печатење со едноставни материјали како PLA & засилувач; PETG така што куќиштето нема да направи голема разлика.

  Тие нудат добра заштита од надворешни влијанија, намалување на бучавата и цела низа бенефиции, па затоа би препорачал да одите по еден, без разлика дали станува збор за куќиште што го правите сами. или професионална.

  Roy Hill

  Рој Хил е страстен ентузијаст за 3D печатење и технолошки гуру со богато знаење за сите работи поврзани со 3D печатење. Со повеќе од 10 години искуство во областа, Рој ја совлада уметноста на 3D дизајнирање и печатење и стана експерт за најновите трендови и технологии за 3D печатење.Рој има диплома по механички инженеринг на Универзитетот во Калифорнија, Лос Анџелес (UCLA) и има работено за неколку реномирани компании во областа на 3D печатење, вклучувајќи ги MakerBot и Formlabs. Тој, исто така, соработуваше со различни бизниси и поединци за да создаде прилагодени 3D печатени производи кои ги револуционизираа нивните индустрии.Освен неговата страст за 3D печатење, Рој е страствен патник и ентузијаст на отворено. Тој ужива да поминува време во природа, да пешачи и да кампува со семејството. Во слободното време, тој исто така е ментор на млади инженери и го споделува своето богатство на знаење за 3D печатење преку различни платформи, вклучувајќи го и неговиот популарен блог, 3D Printerly 3D Printing.