Најдобар Raspberry Pi за 3D печатење & засилувач; Октопринт + камера

Roy Hill 02-07-2023
Roy Hill

Многу љубители на 3D печатење користат Octoprint за различни функции за време на печатењето, на пр., следење на нивните отпечатоци. За да се осигурате дека работи совршено, треба да инсталирате соодветна Raspberry Pi плоча за оваа намена.

Најдобар Raspberry Pi за 3D печатење и Octoprint е Raspberry Pi 4B. Тоа е затоа што има најголема брзина на обработка, поголема RAM меморија, компатибилност со многу приклучоци и може без напор да ги исече STL-датотеките во споредба со другите Raspberry Pi.

Постојат и други Raspberry Pis препорачани за 3D печатење од Octoprint кои исто така се способни удобно да работат со 3D печатачи. Сега ќе одам во детали за карактеристиките на најдобрите Raspberry Pis за 3D печатење и Octoprint.

  Најдобар Raspberry Pi за 3D печатење & засилувач; Octoprint

  Octoprint препорачува Raspberry Pi 3B, 3B+, 4B или Zero 2 W да работи Octoprint без никакви пречки. На нивната веб-страница е наведено дека ако користите Octoprint на други опции за Raspberry Pi, треба да очекувате артефакти за печатење и долго време на вчитување, особено кога додавате веб-камера или инсталирате додатоци од трети страни.

  Еве ги најдобрите Raspberry Pi за 3D печатење и Octoprint:

  1. Raspberry Pi 4B
  2. Raspberry Pi 3B+
  3. Raspberry Pi 3B
  4. Raspberry Pi Zero 2 W

  Залихите на Raspberry Pis се познати како многу ниски, така што цените може да бидат многу повисоки на некои места во споредба сотрговците на мало.

  Линковите во оваа статија се до Амазон, кои ги имаат по многу повисоки цени, но има акции што можете да ги купите, наместо да немате залиха и пониска цена.

  1. Raspberry Pi 4B

  Raspberry Pi 4B е еден од најдобрите Raspberry Pi за 3D печатење и Octoprint. Ги има најновите карактеристики на врвните компјутери со една плоча, од кои некои вклучуваат:

  • Поголем капацитет на RAM меморија
  • Побрза брзина на обработка
  • Повеќе опции за поврзување

  Raspberry Pi 4B има поголем капацитет на RAM за работа. Доаѓа со капацитет од 1, 2, 4 или 8 GB RAM меморија. Капацитетот на RAM-от одредува колку апликации можете истовремено да извршувате без никакво задоцнување.

  Додека капацитетот на RAM меморијата од 8 GB би бил преголем за да се стартува Octoprint, ќе бидете сигурни дека можете удобно да извршувате други апликации. За Octoprint, ќе ви требаат само околу 512MB-1GB RAM меморија за да функционира ефективно.

  Со 1GB RAM меморија, треба да можете да извршувате истовремени Octoprint апликации, повеќе од еден пренос на камера и напредни приклучоци со леснотија. За да бидете на безбедна страна, 2 GB треба да биде повеќе од доволно за да се справите со задачите за 3D печатење.

  Капацитетот на RAM меморијата на Raspberry Pi 4B со поголема брзина на процесорот ги прави лесни задачите за 3D печатење. Ова е затоа што Raspberry Pi 4B има процесор од 1,5 GHz Cortex A72 (4 јадра). Овој процесор е еквивалентен на повеќетоПроцесори на почетно ниво.

  Овој процесор ви овозможува да го подигнете Octoprint и да обработувате G-код за кратко време. Исто така, му дава на корисникот многу одговорен кориснички интерфејс.

  Исто така, Raspberry Pi 4B има широк опсег на опции за поврзување како што се Ethernet Port, Dual Band Wi-Fi, Bluetooth 5.0 и micro-HDMI конекција .

  Системот Wi-Fi со двоен опсег обезбедува постојано поврзување дури и преку лоши мрежи. Ова ви овозможува да се префрлате помеѓу опсезите од 2,4 GHz и 5,0 GHZ за подобро поврзување, особено кога го пренесувате доводот од повеќе камери.

  Еден корисник изјави дека работи OctoPi на својот Raspberry Pi и не можел биле задоволни. Тој рече дека Pi брзо се подига што го напојувал со регулатор на 5V од напојувањето на 3D печатачот за да не бара дополнителен приклучок.

  Тој рече дека немал проблеми со перформансите на печатење дури и со многу приклучоци инсталирани во Октопринт. Тој исто така изјави дека за оние кои користат Pi 4 за OctoPi, погрижете се да користат OctoPi 0.17.0 или понова верзија.

  Друг корисник рече дека го купил Raspberry Pi 4B за да го контролира својот 3D печатач со Octoprint. Тој рече дека функционира одлично и дека поставувањето било лесно.

  Тој изјави дека работи навистина добро и дека користи само мал дел од достапната компјутерска моќ на него. Тоа го тера да сака да добие друг за некои други проекти за кои размислува, и тој силно го препорачува.

  Можете да го добиете RaspberryPi 4B од Amazon.

  2. Raspberry Pi 3B+

  Raspberry Pi 3B+ е уште една опција препорачана од Octoprint за 3D печатење. Може практично да работи Octoprint поради неговите карактеристики, од кои некои се следните:

  • Голема брзина на обработка
  • Повеќе опции за поврзување
  • Доволна RAM меморија за 3D печатење

  Raspberry Pi 3B+ има најбрза брзина на обработка во рамките на третата генерација на Raspberry Pi. Има процесор од 1,4 GHz Cortex-A53 (4 јадра) што е малку понизок од Raspberry Pi 4B на 1,5 GHz.

  Исто така види: Како да исчистите стаклен кревет за 3D печатач – Ender 3 & засилувач; Повеќе

  Со Raspberry Pi 3B+, падот на брзината на обработка можеби нема да биде забележлив во споредба со Raspberry Pi 4B. Исто така, има широк спектар на опции за поврзување на одборот. Има стандардни HDMI порти, 4 USB 2.0 порти, стандарден Bluetooth и двојни мрежни опсези за Wi-Fi за подобри опции за поврзување.

  Вградената RAM од 1GB е доволна за извршување на сите активности за 3D печатење без никакви пречки.

  Еден корисник изјави дека го користи Pi 3B+ и добро функционира за него. Тој рече дека може да пристапи до неговиот печатач од кој било компјутер на кој има инсталирано сечач. Тој исто така може да испрати G-кодови на печатењето и кога сака да печати, може да ја отвори веб-страницата и да кликнете на печатење на неговиот телефон за да почне да печати.

  Друг корисник изјави дека е задоволен од Raspberry Pi 3B+ . Тој рече дека го користи за да работи Octoprint на неговите 3Д принтери. Тој беше малку исплашен од тоа на почетокот, носо помош на видеа на YouTube, тој успеа да го преболи тоа.

  Тој го користеше инсталаторот на Raspberry Pi за да го вчита оперативниот систем, што му беше многу лесно да го направи.

  Тој додаде дека имал проблеми со Raspberry Pi 3B+ бидејќи постојано добивал „Под напонски предупредувања“ од системот откако пробал различни напојувања. Тој повторно го вчита оперативниот систем и по околу 10 отпечатоци, предупредувањата престанаа.

  Друг корисник коментира дека производите на Raspberry Pi се најдобриот квалитет во светот и дека не се сеќава на ниту еден проблем во годините на работа и купување Raspberry производи.

  Тој изјави дека го добил овој Raspberry Pi 3B+ за неговиот 3D печатач и блесна Octoprint на него и е подготвен да почне да работи за 15 минути по распакувањето.

  Исто така види: Млазница од 0,4 mm наспроти 0,6 mm за 3D печатење - што е подобро?

  Тој рече дека доаѓа со Wi-Fi и една HDMI конекција, тој силно го препорачува.

  Распбери Пи 3Б+ можете да го набавите од Амазон.

  3. Raspberry Pi 3B

  Друга препорачана опција препорачана од Octoprint е Raspberry Pi 3B. Raspberry Pi 3B е опција од средно ниво со карактеристики што се соодветни за активности за 3D печатење. Некои од нив вклучуваат:

  • Доволна RAM меморија за 3D печатење
  • Повеќе опции за поврзување
  • ниска потрошувачка на енергија

  The Raspberry Pi 3 има 1GB M што е доволно за повеќето активности за 3D печатење. Со просторот за складирање од 1 GB, треба да можете да извршувате напредни приклучоци, да извршувате неколку преноси на камерата,итн.

  Исто така, има широк опсег на опции за поврзување како Raspberry Pi 3B+, а главната разлика е нормалната етернет порта и единствениот опсег на Wi-Fi на Pi 3B. Исто така, Raspberry Pi 3B има помала потрошувачка на енергија, за разлика од Pi 4B кој е склон на прегревање.

  Еден корисник изјави дека го користи за Octoprint и ужива да има сервер кој работи на таков мал уред. Неговото единствено жалење е што не поддржува Wi-Fi од 5 Ghz како плус верзијата, бидејќи имплементацијата на Wi-Fi од 2,4 Ghz на неговиот рутер е навистина нестабилна.

  Тој рече дека се гледа дека ќе купи повеќе од нив во иднина .

  Можете да го набавите Raspberry Pi 3B во Amazon

  4. Raspberry Pi Zero 2 W

  Можете да го добиете Raspberry Pi Zero 2 W за 3D печатење и Octoprint. Тоа е компјутер со една плоча на почетно ниво што може да се користи за извршување на ограничен опсег на функции на Octoprint. Има сет на функции кои ја завршуваат работата, а некои од нив вклучуваат:

  • Прилично голем капацитет на RAM меморија
  • Ниска потрошувачка на енергија
  • Ограничени опции за поврзување

  Raspberry Pi Zero 2 W има капацитет од 512 MB RAM, поврзан со процесор од 1,0 GHz. Ова е доволно, особено ако имате намера само безжично да испраќате G-код до вашиот 3D печатач. Ако сакате да извршувате повеќе интензивни апликации или приклучоци, би било препорачливо да ги добиете Pi 3B, 3B+ или 4B.

  Додека Pi Zero 2 W има различниопции за поврзување, сè уште е ограничен. Добивате само еднопојасна Wi-Fi конекција, микро-USB, стандарден Bluetooth и mini-HDMI приклучок, без етернет конекција.

  Исто така, бидејќи може да изврши само неколку операции истовремено време, неговата потрошувачка на енергија е многу мала и не бара надворешен вентилатор или ладилник.

  Pi Zero 2 W е наменет за хобисти или почетници кои планираат да вршат основни активности за 3D печатење со Octoprint.

  Еден корисник изјави дека работи Octoprint на Raspberry Pi Zero 2 W со веб-камерата Logitech C270. Тој рече дека има ненапојуван USB-хаб и користи адаптер за USB на етернет, така што не треба да користи Wi-Fi. Тој има многу приклучоци и не забележува разлика во однос на неговиот Pi 3B.

  Друг корисник изјави дека го користел Raspberry Pi Zero 2 W некое време и бил значително побавен од Raspberry Pi 3.

  Тој рече дека испраќа команди до контролната табла на печатачот без никакви проблеми, но не бил задоволен со времето на одговор на веб-серверот дури и кога користел SD-картичка со брзи стапки на пишување/читање.

  Тој рече дека не би го препорачал ако можете да си дозволите Raspberry Pi 3 или 4.

  Можете да го купите Raspberry Pi Zero 2 W во Amazon.

  Најдобра камера за 3D печатач Raspberry Pi

  Најдобрата камера на Raspberry Pi 3D печатач е Raspberry Pi Camera Module V2. Тоа е затоа што е специјално дизајниран да се користи со Raspberry Pi плочата и неануди висококвалитетни можности за сликање. Исто така, нуди најдобра вредност за парите во споредба со другите камери со 3D печатачи.

  Некои од клучните карактеристики на Raspberry Pi камерата го вклучуваат следново:

  • Лесно се инсталира
  • Мала тежина
  • 8 мегапиксели сензор за камера
  • економичен

  Камерата Raspberry Pi многу лесно се поставува, што е одлично за почетници. Треба само да го приклучите кабелот со лента на плочката Raspberry Pi и сте подготвени (ако веќе го имате вклучено Octoprint).

  Многу е лесен (3 g) што ви овозможува да го монтирате на вашиот 3D печатач без да му додадете некоја значителна тежина.

  Со камерата Raspberry Pi, можете да добивате висококвалитетни слики и видеа од сензорот за камера од 8MP вграден во неа. Резолуцијата е ограничена на 1080p (full HD) со 30 фрејмови во секунда за видеа.

  Имате дополнителна контрола за намалување на квалитетот на 720p со 60 фрејмови во секунда или 640×480 со 90 фрејмови во секунда. За фотографии, добивате квалитет на слика од 3280x2464p од сензорот од 8MP.

  Со околу 30 долари, Raspberry Pi Camera Module V2 е одлична цена за корисниците. Релативно е евтин во споредба со другите камери со 3D печатачи таму.

  Еден корисник изјави дека ја користел оваа камера за следење на 3D отпечатоци користејќи OctoPi. Првиот пат кога го постави, храната беше во канелени нијанси. Тој забележа дека кабелот со лента емалку се оддалечи од стегачот.

  Можеше да го поправи и оттогаш е кристално чист. Тој рече дека тоа е проблем со инсталерот, нема вистински проблем.

  Друг корисник се пожали на недостаток на документација за камерата Raspberry Pi. Тој изјави дека модулот работи добро, но морал да бара информации во врска со ориентацијата на рибонскиот кабел при поврзување со Raspberry Pi (3B+).

  Тој спомнал дека не знаел за конекторот на Pi страната имаше брава за подигнување што требаше да се турка назад надолу за да се заклучи конекторот на место. Откако го направи тоа, камерата работеше, но беше надвор од фокусот.

  Тој направи повеќе истражување и откри дека фокусот на камерата V2 е претходно поставен на „бесконечност“, но може да се прилагоди. Се испостави дека пластичното парче во форма на инка вклучено со фотоапаратот е алатка за прилагодување на фокусот, нешто што не беше наведено во пакувањето за фотоапаратот.

  Тој го турна на предната страна на објективот и свртете на еден или друг начин за да се прилагодите. Откако ќе го отстрани тоа од патот, тоа функционираше многу добро, иако рече дека длабочината на полето е прилично плитка.

  Можете да го набавите Raspberry Pi Camera Module V2 во Amazon.

  Roy Hill

  Рој Хил е страстен ентузијаст за 3D печатење и технолошки гуру со богато знаење за сите работи поврзани со 3D печатење. Со повеќе од 10 години искуство во областа, Рој ја совлада уметноста на 3D дизајнирање и печатење и стана експерт за најновите трендови и технологии за 3D печатење.Рој има диплома по механички инженеринг на Универзитетот во Калифорнија, Лос Анџелес (UCLA) и има работено за неколку реномирани компании во областа на 3D печатење, вклучувајќи ги MakerBot и Formlabs. Тој, исто така, соработуваше со различни бизниси и поединци за да создаде прилагодени 3D печатени производи кои ги револуционизираа нивните индустрии.Освен неговата страст за 3D печатење, Рој е страствен патник и ентузијаст на отворено. Тој ужива да поминува време во природа, да пешачи и да кампува со семејството. Во слободното време, тој исто така е ментор на млади инженери и го споделува своето богатство на знаење за 3D печатење преку различни платформи, вклучувајќи го и неговиот популарен блог, 3D Printerly 3D Printing.