Најдобри грејачи на куќиште за 3D печатач

Roy Hill 13-08-2023
Roy Hill

За 3D печатење одредени материјали или за цел за најдобар можен квалитет понекогаш е потребно куќиште за 3D печатач, заедно со грејач кој е добро регулиран. Ако баравте цврст грејач за куќиште за 3D печатач, овој напис е направен само за вас.

Најдобар грејач за куќиште за 3D печатач е или грејач за автомобил, PTC грејач, сијалици, коса фен, па дури и инфрацрвени ламби за греење. Овие генерираат доволно топлина за правилно загревање на куќиштето и можат да работат со контролер на термостатот за да го исклучат грејниот елемент откако ќе се достигне температурата.

Овие грејачи ја завршуваат работата добро како и многу луѓе во заедницата за 3D печатење може да го потврди. Постојат поевтини опции, како и опции кои произведуваат повеќе топлина, затоа дознајте ја вашата цел и изберете грејач што ја исполнува.

Продолжете да читате за да дознаете што го прави добар грејач на куќиштето за 3D печатач и за повеќе клучни информации зад овие грејачи на куќиште.

  Што го прави добар грејачот на куќиштето за 3D печатач?

  Да имате грејач за куќиште за 3D печатач е неопходно за да уживате во подобро искуство при печатење и за печатење предмети со висок квалитет.

  Има многу работи што треба да се земат предвид додека се бара грејач на куќиште за 3D печатач, но подолу се главните фактори кои треба да бидат вклучени во добар грејач на куќиште.

  Безбедносни карактеристики

  Ништо не е поважно од вашата безбедност. Уверете се дека наГрејачот на куќиштето што ќе го купите има напредни безбедносни карактеристики кои можат да ви помогнат од каква било штета или оштетување.

  Луѓето велат дека нивниот печатач понекогаш се запали поради голема топлина или некои други причини. Затоа, од суштинско значење е да изберете грејач за куќиште за 3D печатач што може да ви обезбеди целосна безбедност од пожар.

  Имајте ги на ум вашите деца и домашни миленици бидејќи ризичниот грејач на куќиштето може да биде штетен не само за корисникот, туку и за другите луѓе дома.

  Единиците за напојување (PSU), особено оние од евтините кинески клонови не се изградени да издржат високи горештини во затворен простор без циркулација на воздухот. Добра идеја е да ги ставите вашиот PSU и друга електроника надвор од загреаното куќиште.

  Систем за контрола на температурата

  Контролата на температурата на куќиштето со 3D печатач е широко препорачана карактеристика. Треба да има систем за автоматска контрола опремен со сензори за топлина.

  Контролниот систем треба да биде дизајниран и инсталиран на таков начин што ќе може автоматски да ја приспособува топлината според барањата без никакви проблеми.

  Имплементацијата на системот за контрола на температурата не само што може да ве заштити од какви било штети, туку ќе го подобри квалитетот на печатењето бидејќи температурата ќе биде совршена за печатење.

  Термостат за контрола на температурата Inkbird ITC-1000F од Amazon е многу достоен избор во оваа област. Тоа е 2-степен контролер на температурата што можезагревајте и лади во исто време.

  Можете да читате температури во Целзиусови и Фаренхајтови и функционира совршено откако ќе се постави.

  Грејачот на вентилаторот што го зборувам за понатаму во овој напис е подготвен да се постави со овој контролер на топлина, имајќи ги жиците подготвени да се вметнат директно во правилните отвори.

  Најдобри грејачи на куќиште за 3D печатач

  Постојат многу решенија што луѓето ги користат да ги загреат куќиштата за 3D печатачи, во зависност од нивните специфични потреби, но тие имаат слични уреди и елементи.

  Вообичаените опции што ќе ги најдете луѓето што ги користат како грејачи на куќиштето за 3D печатачи вклучуваат топлински светилки, топлински пиштоли , грејни елементи на PTC, фен, греалки за итни случаи за автомобили итн.

  Доброто куќиште за 3D печатач е одличен додаток за намалување на несовршеностите на печатењето, особено со користење на одредени материјали како ABS и најлон.

  Некои филаменти бара униформа топлина за да формира одредена форма и ако температурата во куќиштето не е доволна, тогаш постојат можности слоевите на филаментот да не се држат еден до друг соодветно.

  • Светлина Сијалици
  • Грејач за автомобил или шофершајбна
  • Грејачки елементи на PTC
  • Грејачи за инфрацрвени зраци
  • Фен за коса

  Грејач на простор (PTC Heater)

  Вентилаторот за греење PTC (позитивен температурен коефициент) е одличен избор за Процеси на греење со 3D печатење. Греачите на вентилаторот PTC се специјално дизајнирани дафокусирајте се на протокот на воздух во компактните простори како што се куќиштата за 3D печатачи бидејќи бараат прецизна контрола на греењето. Грејачите на PTC вентилатори обично се во опсег од 12V до 24V.

  Инсталирањето на грејачи на PTC вентилатори во куќиштето на вашиот 3D печатач е многу полесно бидејќи компонентите на овие грејачи се претходно поврзани и подготвени за монтирање. Сè што ви треба е да го поправите на вистинското место.

  Електричниот грејач на вентилатор Zerodis PTC е одличен додаток кој ги има жиците подготвени за вметнување во контролорот на термостатот. Обезбедува од 5.000 до 10.000 часа користење и се загрева многу брзо.

  Обичниот грејач на просторот е одличен додаток во куќиштето на вашиот 3D печатач за да обезбеди брзо загревање , дотерување на температурата на околината за печатење. Ќе треба да го препорачам Andily 750W/1500W Space Heater, уред кој го сакаат илјадници луѓе.

  Исто така види: Како да ги користите поставките на Cura Fuzzy Skin за 3D печатење

  Има термостат за да можете лесно да ги приспособувате поставките за топлина. Бидејќи се керамички грејач, тие многу брзо се загреваат и се подолготрајни. Ако имате добро херметички куќиште, топлината од загреаниот кревет заедно со грејачот треба да задржува многу топлина.

  Во однос на безбедноста, постои систем за автоматско прегревање кој го исклучува уредот кога делови од грејачот се прегреваат. Прекинувачот за превртување го исклучува уредот ако е наведнат нанапред или наназад.

  Показното светло за напојување ви овозможува да знаете дали е приклучен. Andilyгрејачот е исто така ETL сертифициран.

  Сијалиците

  Сијалиците се најевтиниот и наједноставниот елемент што може да се користи како грејач на куќиштето за 3D печатач.

  За одржување на температурата точно, користете механизам за контрола на температурата со халогени светилки и додајте врати или некои панели во куќиштето за да ја зрачи топлината. Чувајте ги сијалиците прилично блиску до 3D печатачот за да извлечете максимална корист од него.

  Нема потреба да користите никакви придушувачи бидејќи овие светилки се добро познати по тоа што обезбедуваат многу топлина постојано без никакви провевки. Сепак, придушувачот е корисен, бидејќи можете лесно да ја прилагодите топлината на вашите светилки.

  Мора да бидат прилично блиску до печатењето за да работат добро.

  Можете да ги Симба халогени светилки од Амазон, за кои се вели дека има животен век од 2.000 часа или 1,8 години со 3 часа дневна употреба. 90-дневна гаранција ќе биде обезбедена и продавачот.

  IR грејна ламба

  Халогените светилки се евтини извори на греење, но мора да ги чувате премногу блиску за да ги добиете вистинската количина на топлина додека користите грејни ламби или уреди што емитуваат IR (инфрацрвени) зраци ќе донесе подобри резултати со поголем капацитет за греење.

  Ако сакате да печатите во прилично ладна средина со исклучително тврда влакно како ABS тогаш можете да користите по една на секоја страна, но обично, само една инфрацрвена грејна ламба ќе биде доволна за да се заврши работата.

  The Sterl LightingИнфрацрвените сијалици од 250 W се добар додаток, обезбедуваат многу топлина и се користат дури и при сушење храна.

  Грејач за автомобил или шофершајбна

  Ова е втор нешто што најчесто се користи за загревање на куќиштето на 3D печатачот. Грејач за итен автомобил е вклучен во приклучок од 12V присутен во автомобилот. Ова се смета за еден од најдобрите избори бидејќи овој напон совршено одговара на повеќето достапни 3D печатачи.

  Овие грејачи обично работат на механизми за греење PTC и имаат вентилатор на врвот или од страната што дува воздух над него .

  Исто така види: 6 начини како да се поправи лосос кожа, зебра ленти & засилувач; Моаре во 3Д принтови

  Силно се препорачува да користите систем за контрола на температурата во секој метод што го користите бидејќи контролирањето на температурата е основниот дел и причината за инсталирање грејач на куќиштето за 3D печатач.

  Фен за коса

  Фен за коса работи изненадувачки добро за загревање на куќиштето, кое дури може да се поврзе со ПВЦ цевка со прав агол, така што воздухот правилно да се насочува во внатрешноста на куќиштето.

  Изолирани ѕидови од стиропор или Екструдирани EPP панели

  Ова не се однесува на грејач, туку на куќиштето кое има изолација за да ја одржува топлината што зрачи од вашиот загреан кревет подолго.

  Некои луѓе велат дека можат да добијат некаде од 30-40°C само од загреаниот кревет, што е доволно за значително подобрување на некои од вашите отпечатоци.

  Кои се идеалните температури на куќиштето за материјали за 3D печатење?

  Има многу работи кои влијаат напотребната температура за куќиштето да печати предмет. Различните филаменти бараат различни температури на куќиштето и креветот во зависност од нивните својства и хемиско формирање.

  Обидете се да ја обезбедите најдобрата соодветна температура за да добиете идеални резултати. Подолу се широко користените материјали за печатење и нивната температура на куќиштето.

  Температури на куќиштето:

  • PLA – Избегнувајте користење на загреан куќиште
  • ABS – 50-70 °C
  • PETG – Избегнувајте користење на загреан куќиште
  • Најлон – 45-60 °C
  • Поликарбонат – 40-60 °C (70 °C ако имате вода -ладен екструдер)

  Roy Hill

  Рој Хил е страстен ентузијаст за 3D печатење и технолошки гуру со богато знаење за сите работи поврзани со 3D печатење. Со повеќе од 10 години искуство во областа, Рој ја совлада уметноста на 3D дизајнирање и печатење и стана експерт за најновите трендови и технологии за 3D печатење.Рој има диплома по механички инженеринг на Универзитетот во Калифорнија, Лос Анџелес (UCLA) и има работено за неколку реномирани компании во областа на 3D печатење, вклучувајќи ги MakerBot и Formlabs. Тој, исто така, соработуваше со различни бизниси и поединци за да создаде прилагодени 3D печатени производи кои ги револуционизираа нивните индустрии.Освен неговата страст за 3D печатење, Рој е страствен патник и ентузијаст на отворено. Тој ужива да поминува време во природа, да пешачи и да кампува со семејството. Во слободното време, тој исто така е ментор на млади инженери и го споделува своето богатство на знаење за 3D печатење преку различни платформи, вклучувајќи го и неговиот популарен блог, 3D Printerly 3D Printing.