Дали ви треба добар компјутер за 3D печатење? Најдобри компјутери & засилувач; Лаптопи

Roy Hill 02-06-2023
Roy Hill

3D печатењето е малку сложена задача што може да бара напредни компјутерски спецификации за да се справи. Се прашував колку добар компјутер ќе ви треба, за да знаете дека нема да наидете на проблеми при 3D печатење, па решив да направам објава за тоа.

Дали ви треба добар компјутер за 3Д печатење? Не, генерално не ви треба особено добар компјутер за 3D печатење. STL-датотеките, вообичаената датотека за модели за печатење, имаат тенденција да бидат мали датотеки и се препорачуваат да бидат под 15 MB, така што секој компјутер може да се справи со ова. Повеќето модели се едноставни, но моделите со висока резолуција може да бидат многу големи датотеки.

Компјутерскиот систем со повисоки спецификации може да биде предност во некои случаи кога станува збор за 3D печатење. Ќе објаснам некои случаи кога можеби ќе сакате да го надградите вашиот компјутерски систем за непречено да работи со вашиот 3D печатач.

  Дали просечниот компјутер ќе биде сè што ми треба за 3D печатење?

  За едноставниот процес на ракување со вашиот 3D печатач нема да ви требаат какви било спецификации од високата класа и просечен компјутер ќе биде во ред.

  Постојат методи за контролирање на вашите печатачи каде што само поврзување со Интернетот е соодветен, со таблет, компјутер или телефон.

  Меѓутоа, постои разлика кога зборуваме за генерирање на код од датотеки со 3D печатач. Софтверот што треба да го генерирате може да биде многу интензивен на процесорот за модели кои се сложени.

  Кај почетниците,моделите што ќе ги испечатат најверојатно се сосема основни модели кои би требало да бидат добри во однос на големината на датотеката и обработката.

  Со искуството доаѓа и поголема желба за печатење посложени предмети, каде што големини на датотеките ќе бидат многу поголеми .

  Со 3D печатење, треба да можете да генерирате код од 3D датотеки што се прави преку софтвер наречен програма Slicer. Процесот за генерирање на овие кодови може да биде многу интензивен на процесорот кај моделите со високо-полигон (облици со многу страни).

  Компјутерски систем со 6 GB RAM, Intel I5 quad-core, брзина на часовникот од 3,3 GHz и прилично добар графичката картичка како што е GTX 650 треба да биде доволна за обработка на овие датотеки.

  Најдобрите компјутери/лаптопи за 3D печатење

  Идеалниот десктоп со горенаведените спецификации би требало да биде Dell Inspiron 3471 Desktop (Амазон). Има процесор Intel Core i5-9400, 9th Gen со процесорски брзини до 4,1GHz што е многу брзо! Добивате и 12 GB RAM, 128 GB SSD + 1 TB HDD.

  Морам да додадам, изгледа и навистина кул! Dell Inspiron Desktop вклучува жичен глушец и тастатура, сите по многу конкурентна цена.

  Ако сте тип на лаптоп, јас би одел на Fast Dell Latitude E5470 HD лаптоп (Амазон). Иако е Dual-Core, има I5-6300U кој е процесор со високи перформанси со брзини од 3,0 GHz.

  Кога имате многу високо-поли делови за обработка, може да потрае долго време. Некоиможе да потрае неколку часа само за обработка. За сечење 3D-датотеки со посложени кодови ќе бидат потребни компјутерски системи со високи спецификации, како 16GB RAM, брзина на часовникот до 5GHz и графичка картичка GTX 960.

  Значи, вистинскиот одговор овде е дека зависи од какви модели планирате да печатите, без разлика дали се тие едноставни дизајни или сложени, високо-поли дизајни.

  Ако сакате брз компјутерски систем кој ќе може да се справи со сите ваши потреби за обработка на 3D печатачи , Skytech Archangel Gaming Computer од Amazon дефинитивно добро ќе ја заврши работата. Тој е официјален „Избор на Амазон“ и е оценет со 4,6/5,0 за време на пишувањето.

  Има процесорски систем Ryzen 5 3600 (6-јадрен, 12-нишки) кој има процесорска брзина од 3,6 GHz ( 4,2 GHz Max Boost), заедно со NVIDIA GeForce GTX 1660 Super 6GB графичка картичка & засилувач; 16 GB DDR4 RAM меморија, совршена за вашите потреби за 3D печатење!

  Дсктоп компјутерите за игри работат навистина добро со обработката бидејќи бараат многу слична моќност за да работат со нивниот целосен потенцијал.

  Од страната на лаптопот за сериозна моќ, би одел со лаптопот за игри ASUS ROG Strix G15 (Amazon) со процесор i7-10750H, 16 GB RAM & засилувач; 1 TB SSD за сите ваши компјутерски потреби.

  Има и неверојатна графичка картичка NVIDIA GeForce RTX 2070 8GB GDDR6 за слика со најдобар квалитет. Имам нешто многу слично и работи одлично за задачи за 3Д печатење како што се моделирање, сечење идруги интензивни задачи.

  Исто така види: Како да се намали големината на датотеката STL за 3D печатење

  Лаптопите не се толку моќни како десктоп компјутерите, но овој треба да може да се справи со добра количина на обработка.

  Постојат многу луѓе кои едноставно користат SD-картичка со датотеката за 3D печатење на неа која се вметнува во 3D печатачот.

  Во овој случај, компјутерот не е ни целосно неопходен за ракување со печатачот, но ќе ви треба начин да ја ставите датотеката на SD-картичката. Отпечатоците може да се изгубат ако вашиот компјутер не успее, па затоа е добра идеја да имате независна SD-картичка за да ги извршувате вашите отпечатоци.

  Секој компјутер во текот на деценијата може да работи со 3D печатач сосема добро. Општо земено, 3D печатењето не е задача која бара ресурси. Задачата која е интензивна на ресурси влегува во игра кога рендерирате сложени 3D обрасци и форми во вашиот софтвер.

  Како резолуцијата на датотеката влегува во игра за големината на датотеката

  Корисниците на 3D печатачи прават многу работи од прототип до дизајнирање нешто креативно. За да ги направиме овие работи, користиме софтверски апликации за дизајн со помош на компјутер (CAD). Датотеките во овие софтвери може многу да се разликуваат.

  Најчестиот формат на датотека за овие дизајни е Стереолитографија (STL). Едноставното објаснување за овој формат е дека вашите дизајни се преведени во триаголници во 3D просторот.

  Откако ќе го дизајнирате вашиот модел, ќе имате опција да го извезете дизајнот во датотека STL и да го поставите саканиот резолуција.

  Резолуциите на STL-датотеките ќе имаат директнавлијание врз моделирањето за 3D печатење.

  STL-датотеки со ниска резолуција:

  Во однос на големината на триаголникот, тие ќе бидат поголеми и ќе резултираат со тоа што површината на вашите отпечатоци не е мазна. Тоа е многу слично на дигиталните слики, изгледаат пиксели и со низок квалитет.

  STL-датотеки со висока резолуција:

  Кога датотеките имаат висока резолуција, датотеката може да стане преголема и да додаде потешкотии во процесот на печатење . Повисокото ниво на детали ќе одземе многу време за рендерирање и печатење, а во зависност од печатачот можеби нема да може воопшто да печати.

  Препорачаната големина на датотеката за 3D печатење, при пренесување датотеки над компаниите за 3D печатачи е 15MB.

  Препорачани спецификации за 3D печатење & 3D моделирање

  Повеќето компјутери и лаптопи деновиве ќе бидат опремени со потребните хардверски барања за да работат стандарден 3D печатач.

  Кога станува збор за 3D моделирање, најважните спецификации се брзината на часовникот ( наместо број на јадра) и графичкиот процесор или графичката картичка.

  Графичката картичка е она што го прикажува моделот на вашиот екран во реално време додека работите на него. Ако имате графичка картичка со ниски спецификации, нема да можете да ракувате со hi-poly-датотеки во апликацијата Slicer.

  ЦПУ-то (брзините на часовникот и јадрата) ќе го врши најголемиот дел од работата во рендерирање на вашите 3D модели. 3D моделирањето е главно операција со една нишка, така што поголемите брзини на часовникот ќе бидат поповолни од многујадра.

  По завршувањето на вашиот модел, кога ќе дојде време за рендерирање, ова ќе бара поголем дел од техничкото подигнување со процесорот. Наместо операции со една нишка, ова ќе биде операции со повеќе нишки и колку повеќе јадра и брзина на часовникот овде, толку подобро.

  Графичките картички што користат заедничка системска меморија не се најдобри, што е вообичаено кај лаптопи. Идеално сакате графички картички кои имаат посветена меморија само за графичкиот процесор, ако имате датотеки со висока резолуција, инаку ова не би требало многу да е важно.

  Гејмерските лаптопи обично имаат доволно добри спецификации за обработка на модели со добра брзина.

  Препорачани хардверски барања:

  Меморија: 16GB RAM или повисока

  Исто така види: Како да печатите 3D од Thingiverse на 3D печатач – Ender 3 & засилувач; Повеќе

  Слободен простор на дискот: Win 64-битен оперативен систем со најмалку 20GB слободен простор на дискот (идеално SSD меморија)

  Графичка картичка: 1 GB меморија или повисока

  ЦПУ: AMD или Intel со четири-јадрен процесор и најмалку 2,2 GHz

  Препорачани барања за софтвер:

  Оперативен систем: Windows 64-битен: Windows 10, Windows 8, Windows 7 SP1

  Мрежа: етернет или безжична врска со локална мрежа

  Користење лаптоп за обработка 3D печатење

  Може да има проблеми кога користите лаптоп за испраќање информации до вашиот 3D печатач. Лаптопите понекогаш испраќаат информации до вашиот 3D печатач во делови што доведуваат до стартување и запирање на печатачот.

  Добар решение за ова може да биде да го поставите вашиот лаптоп да не влегува ворежим на заштеда на енергија или режим на мирување и само трчајте до крај.

  Компјутерите имаат тенденција да спакуваат повеќе енергија и повисоки спецификации, па затоа е идеално да користите пристоен компјутер наместо лаптоп. Компјутерите ќе испратат порамномерен проток на информации и ќе можете да ги користите додека ги обработувате вашите 3D отпечатоци.

  Со лаптоп, користењето истовремено со вашиот 3D печатач може да предизвика проблеми.

  Најдоброто решение за да немате проблеми помеѓу вашиот компјутер/лаптоп и вашиот 3D печатач е да користите SD-картичка која директно се вметнува во вашиот печатач со датотеката за 3D печатење што сакате да ја користите.

  Поврзани прашања

  Дали вреди да се добие скап компјутер за 3D печатење? Ако сте почетник, тоа не е неопходно, но ако имате повеќе искуство и сакате да одите понатаму во процесот на 3D печатење, како дизајнирање на сопствени модели, би можело да вреди да се направи. Вие би сакале само скап компјутер за дизајнирање и рендерирање со висока резолуција.

  Можам ли да печатам 3Д без компјутер? Целосно е можно да се печати 3Д без компјутер при рака. Многу 3D печатачи имаат свој контролен панел каде што можете едноставно да вметнете SD-картичка со датотеката за 3D печатење и директно да го започнете процесот. Исто така, постојат методи за контрола на вашите 3D отпечатоци преку прелистувач или апликација.

  Така да резимираме, не можете да погрешите со Skytech Archangel Gaming Computer од Amazon. Има неверојатноспецификации, сериозна брзина и навистина добра графика. Добрата работа кај десктопот наспроти лаптопот е што можете да го надградите во иднина.

  Набавете си го Skytech Archangel Gaming Computer од Amazon денес!

  Roy Hill

  Рој Хил е страстен ентузијаст за 3D печатење и технолошки гуру со богато знаење за сите работи поврзани со 3D печатење. Со повеќе од 10 години искуство во областа, Рој ја совлада уметноста на 3D дизајнирање и печатење и стана експерт за најновите трендови и технологии за 3D печатење.Рој има диплома по механички инженеринг на Универзитетот во Калифорнија, Лос Анџелес (UCLA) и има работено за неколку реномирани компании во областа на 3D печатење, вклучувајќи ги MakerBot и Formlabs. Тој, исто така, соработуваше со различни бизниси и поединци за да создаде прилагодени 3D печатени производи кои ги револуционизираа нивните индустрии.Освен неговата страст за 3D печатење, Рој е страствен патник и ентузијаст на отворено. Тој ужива да поминува време во природа, да пешачи и да кампува со семејството. Во слободното време, тој исто така е ментор на млади инженери и го споделува своето богатство на знаење за 3D печатење преку различни платформи, вклучувајќи го и неговиот популарен блог, 3D Printerly 3D Printing.