Како да поставите OctoPrint на вашиот 3D печатач - Ender 3 & засилувач; Повеќе

Roy Hill 11-10-2023
Roy Hill

Поставувањето OctoPrint на вашиот 3D печатач е многу корисна работа што отвора еден куп нови функции. Многу луѓе не знаат како да го постават, па решив да напишам статија во која детално ќе го опишам тоа.

Можете лесно да инсталирате OctoPi на вашиот Mac, Linux или Windows компјутер. Сепак, едноставниот и најисплатлив начин да се изврши OctoPrint за вашиот 3D печатач Ender 3 е преку Raspberry Pi.

Продолжете да читате за да научите како да инсталирате OctoPrint на вашиот Ender 3 или кој било друг 3D печатач.

  Што е OctoPrint во 3D печатење?

  OctoPrint е бесплатен софтвер за 3D печатење со отворен код кој додава неколку функции и функции на вашето поставување за 3D печатење . Тоа ви овозможува да ги иницирате, следите, запирате, па дури и да ги снимате вашите 3D отпечатоци преку поврзан безжичен уред како паметен телефон или компјутер.

  Во основа, OctoPrint е веб-сервер кој работи на посветен хардвер како Raspberry Pi или компјутер. Сè што треба да направите е да го поврзете вашиот печатач со хардверот и ќе добиете веб-интерфејс за контрола на вашиот печатач.

  Еве неколку работи што можете да ги направите со OctoPrint:

  • Стоп и стопирање на печатење преку веб-прелистувач
  • Пресечете го кодот STL
  • Преместете ги различните оски на печатачот
  • Следете ја температурата на вашиот жанр и креветот за печатење
  • Визуелизирајте го вашиот G-Code и напредокот на вашето печатење
  • Гледајте ги вашите отпечатоци од далечина преку довод на веб-камера
  • Поставете G-Code на вашиот печатач од далечина
  • Надградетефирмверот на вашиот печатач од далечина
  • Поставете политики за контрола на пристап за вашите печатачи

  OctoPrint исто така има многу енергична заедница на програмери кои градат приклучоци за софтверот. Доаѓа со неколку приклучоци што можете да ги користите за дополнителни функции како што се временски пропусти, печатење пренос во живо итн.

  Значи, можете да најдете приклучоци за речиси сè што сакате да правите со вашиот печатач.

  Како да поставите OctoPrint за Ender 3

  Поставувањето OctoPrint за вашиот Ender 3 е прилично лесно во денешно време, особено со новите изданија на OctoPrint. Можете лесно да го вклучите вашиот OctoPrint и да работи за околу половина час.

  Меѓутоа, пред да го направите, ќе треба да имате подготвен хардвер освен вашиот печатач. Ајде да ги разгледаме.

  Што ќе ви треба за да инсталирате OctoPrint

  • Raspberry Pi
  • Мемориска картичка
  • USB напојување
  • Веб-камера или Pi камера [Изборно]

  Raspberry Pi

  Технички, можете да го користите вашиот Mac, Linux или Windows PC како ваш OctoPrint сервер. Сепак, ова не се препорачува бидејќи повеќето луѓе не можат да посветат цел компјутер да функционира како сервер на 3D печатач.

  Како резултат на тоа, Raspberry Pi е најдобрата опција за извршување на OctoPrint. Малиот мал компјутер нуди доволно RAM и процесорска моќ за економично работење на OctoPrint.

  Можете да добиете Raspberry Pi за OctoPrint на Amazon. Официјалната страница на OctoPrint препорачува користење илиRaspberry Pi 3B, 3B+, 4B или Zero 2.

  Можете да користите други модели, но тие честопати имаат проблеми со перформансите кога додавате приклучоци и додатоци како камери.

  Напојување со USB

  Ќе ви треба добро напојување за вашата Pi плоча да работи без никакви проблеми. Ако напојувањето е лошо, ќе добивате проблеми со перформансите и пораки за грешка од плочката.

  Затоа, најдобро е да добиете пристојно напојување за плочата. Можете да користите кој било добар USB полнач од 5V/3A што го имате за плочата.

  Одлична опција е Raspberry Pi 4 Power Supply на Amazon. Тоа е официјален полнач од Raspberry кој може сигурно да испорача 3A/5.1V на вашата Pi плоча.

  Многу клиенти го оценија позитивно, велејќи дека не е напојување нивните Pi табли како и другите полначи. Сепак, тој е полнач USB-C, така што претходните модели, како Pi 3, можеби ќе треба да користат адаптер за USB-C за микро USB за да може да работи.

  Кабел USB од А до Б

  Кабелот USB A до USB B е многу неопходен. Така ќе го поврзете вашиот Raspberry Pi со вашиот 3D печатач.

  Исто така види: Што треба да направите со вашиот стар 3D печатач & засилувач; Калеми со влакно

  Овој кабел обично доаѓа во кутијата со вашиот печатач, така што можеби нема да треба да купувате нов. Ако немате, можете да го набавите овој евтин Amazon Basics USB A кабел за вашиот Ender 3.

  Има позлатени конектори и заштита отпорни на корозија да се спротивстави на електромагнетни пречки. Еисто така оценет за брз пренос на податоци од 480 Mbps помеѓу вашиот печатач и OctoPrint.

  Забелешка: Ако користите Ender 3 Pro или V2, ќе ви треба Micro USB кабел оценет за пренос на податоци. Каблите со врвен квалитет како Anker USB кабелот или Amazon Basics Micro-USB кабелот се добро прилагодени за оваа работа.

  Двата кабли поддржуваат брз пренос на податоци што е неопходен за OctoPrint.

  SD-картичка

  SD-картичка служи како медиум за складирање на OctoPrint OS и неговите датотеки на вашиот Raspberry Pi. Можете да користите која било SD-картичка што ја имате, но картичките со А-оцена како SanDisk Micro SD-картичката се најдобри за апликациите OctoPrint.

  Тие побрзо вчитуваат приклучоци и датотеки и тие нудат и молскавична брзина на пренос. Исто така, имате помали шанси вашите податоци на OctoPrint да се оштетат.

  Ако сакате да креирате многу видеа со временско застарување, ќе ви треба многу простор. Затоа, треба да размислите да купите мемориска картичка од најмалку 32 GB.

  Веб камера или Pi камера

  Не е потребна камера кога го поставувате вашиот OctoPrint за неговото прво прикажување. Меѓутоа, ако сакате да ги следите вашите отпечатоци во живо преку видео довод, ќе ви треба.

  Стандардна опција достапна за корисниците е камерата Arducam Raspberry Pi 8MP од самиот Raspberry Pi. Тој е евтин, лесен за инсталирање и создава пристојна сликаквалитет.

  Сепак, повеќето корисници велат дека камерите Pi тешко се конфигурираат и се фокусираат за правилен квалитет на сликата. Исто така, за најдобар резултат, ќе треба да испечатите  Ender 3 Raspberry Pi Mount (Thingiverse) за фотоапаратот.

  Исто така види: Дали SketchUp е добар за 3D печатење?

  За повисок квалитет на сликата можете да користите и веб-камери или други типови камери. Можете да прочитате повеќе за тоа како да го поставите во оваа статија што ја напишав за Најдобрите Time Lapse Cameras for 3D печатење.

  Откако ќе го поставите целиот овој хардвер, време е да го поставите OctoPrint.

  Како да поставите OctoPrint на Ender 3

  Можете да поставите OctoPrint на вашиот Raspberry Pi користејќи го сликарот Pi.

  Еве како да поставите OctoPrint на Ender 3:

  1. Преземете го Raspberry Pi Imager
  2. Вметнете ја вашата MicroSD картичка во вашиот компјутер.
  3. Flash OctoPrint на Вашата SD-картичка.
  4. Изберете го соодветното складирање
  5. Конфигурирајте ги мрежните поставки
  6. Flash the OctoPrint на вашиот Pi.
  7. Напојувајте го вашиот Raspberry Pi
  8. Поставете OctoPrint

  Чекор 1: Преземете го Raspberry Pi Imager

  • Imager Raspberry Pi е најлесниот начин да го инсталирате OctoPrint во вашиот Pi. Ви овозможува брзо да ја извршите целата конфигурација во еден софтвер.
  • Можете да го преземете од веб-страницата на Raspberry Pi. Откако ќе ја преземете, инсталирајте ја на вашиот компјутер.

  Чекор 2: Вметнете ја вашата MicroSD картичка во вашиот компјутер.

  • Поставете ја вашата SD картичка во читачот на картичкии вметнете го во вашиот компјутер.

  Чекор 3: Flash OctoPrint на вашата SD-картичка.

  • Запалете го Raspberry Pi Imager

  • Кликнете на Избери ОС > Друг ОС за специфична намена > 3D печатење > OctoPi. Под OctoPi, изберете ја најновата OctoPi (стабилна) дистрибуција.

  Чекор 4: Изберете го соодветното складирање

  • Кликнете на копчето Избери складирање и изберете ја вашата SD-картичка од списокот.

  Чекор 5: Конфигурирајте ги мрежните поставки

  • Кликнете на менувачот иконата на долниот десен агол

  • Штиклирајте го Овозможи SSH Следно, оставете го корисничкото име како „ Pi ” и поставете лозинка за вашиот Pi.

  • Штиклирајте го следното поле Конфигурирај безжична и внесете ги деталите за вашата врска во полињата обезбедено.
  • Не заборавајте да ја смените безжичната земја во вашата земја.
  • Ако е обезбедена автоматски, само проверете ги деталите за да се уверите дека се точни.

  Чекор 6: блицирајте го OctoPrint на вашиот Pi

  • Откако сè ќе се постави и ќе ги проверите поставките, кликнете на Write
  • Снимачот ќе го преземе OctoPrint OS и ќе го трепка на вашата SD-картичка.

  Чекор 7: Напојувајте го вашиот Raspberry Pi

  • Отстранете ја SD-картичката од вашиот печатач и вметнете во вашиот Raspberry Pi.
  • Поврзете го Raspberry Pi со вашиот извор на енергија и оставете го да светне.
  • Почекајте додека не престане активна сијаличка (зелена)трепкање. После ова, можете да го поврзете печатачот со Pi преку USB-кабелот.
  • Проверете дали е вклучен печатачот пред да го поврзете Pi со него.

  Чекор 8: Поставете OctoPrint

  • На уред поврзан на истата Wi-Fi мрежа како и Pi, отворете прелистувач и одете на //octopi.local.
  • Ќе се вчита почетната страница на OctoPrint. Следете ги упатствата и поставете го вашиот профил на печатачот.
  • Сега можете да печатите со OctoPrint.

  Погледнете го видеото подолу за да ги видите чекорите визуелно и подетално.

  OctoPrint е многу моќна алатка за 3D печатење. Кога е поврзан со вистинските приклучоци, може неизмерно да го подобри вашето искуство со 3D печатење.

  Среќно и среќно печатење!

  Roy Hill

  Рој Хил е страстен ентузијаст за 3D печатење и технолошки гуру со богато знаење за сите работи поврзани со 3D печатење. Со повеќе од 10 години искуство во областа, Рој ја совлада уметноста на 3D дизајнирање и печатење и стана експерт за најновите трендови и технологии за 3D печатење.Рој има диплома по механички инженеринг на Универзитетот во Калифорнија, Лос Анџелес (UCLA) и има работено за неколку реномирани компании во областа на 3D печатење, вклучувајќи ги MakerBot и Formlabs. Тој, исто така, соработуваше со различни бизниси и поединци за да создаде прилагодени 3D печатени производи кои ги револуционизираа нивните индустрии.Освен неговата страст за 3D печатење, Рој е страствен патник и ентузијаст на отворено. Тој ужива да поминува време во природа, да пешачи и да кампува со семејството. Во слободното време, тој исто така е ментор на млади инженери и го споделува своето богатство на знаење за 3D печатење преку различни платформи, вклучувајќи го и неговиот популарен блог, 3D Printerly 3D Printing.