Како да направите STL-датотека & засилувач; 3D модел од фотографија/слика

Roy Hill 25-06-2023
Roy Hill

3D печатењето има многу неверојатни способности што луѓето можат да ги искористат, една од нив е правење STL-датотека и 3D модел од само слика или фотографија. Ако се прашувате како да направите 3D печатен објект од слика, вие сте на вистинското место.

Продолжете да ја читате оваа статија за детален водич за тоа како да креирате сопствен 3D модел од само слика.

  Можете ли да претворите слика во 3D печатење?

  Можно е да ја претворите сликата во 3D печатење само со вметнување на JPG или PNG датотека во вашиот сечач како Cura и ќе создаде датотека за печатење 3D што можете да ја приспособите, менувате и печатите. Препорачливо е да ги испечатите овие вертикално за да ги доловите деталите и со сплав одоздола за да го држите на место.

  Ќе ви го покажам основниот метод за претворање на сликата во 3D печатење, иако постојат подетални методи кои постигнуваат подобри резултати кои ќе ги опишам понатаму во статијата.

  Прво, сакате да најдете слика што ја најдов во Google Images.

  Најдете ја датотеката со сликата во папката во која сте ја сместиле, а потоа повлечете ја датотеката директно во Cura.

  Поставете ги соодветните влезови како што сакате. Стандардно треба да функционира добро, но можете да ги тестирате и да го прегледате моделот.

  Сега ќе го видите 3D моделот на сликата поставен на плочата за изградба на Cura.

  Би препорачал да го поставите моделот вертикално, какокако и поставување сплав за да го прицврстите на место како што е прикажано во режимот Преглед на сликата подолу. Кога станува збор за 3D печатење и ориентации, добивате поголема прецизност во насоката Z за разлика од XY насоката.

  Ова е причината зошто е најдобро да се печатат 3D статуи и бисти каде што деталите се креирани во согласност со височина наместо хоризонтално.

  Еве го финалниот производ испечатен на Ender 3 – 2 часа и 31 минути, 19 грама бел PLA филамент.

  Како да направите STL-датотека од слика – да конвертирате JPG во STL

  За да направите STL-датотека од слика, можете да користите бесплатна онлајн алатка како ImagetoSTL или AnyConv кој обработува JPG или PNG-датотеки во STL-мрежести датотеки што може да се печатат 3D. Откако ќе ја имате STL-датотеката, можете да ја уредувате и менувате датотеката пред да ја исечете за вашиот 3D печатач.

  Друга техника што можете да ја направите за да направите подетален 3D печатење што ги има контурите на вашиот модел е да се направи датотека .svg во точната форма што сакате да ја креирате, да ја уредите датотеката во софтвер за дизајн како TinkerCAD, а потоа да ја зачувате како .stl датотека која можете да ја испечатите 3D.

  Ова .svg е во основа векторска графика или преглед на слика. Можете или да преземете заеднички векторски графички модел онлајн или да креирате сопствен модел со цртање на парче софтвер како Inkscape или Illustrator.

  Друг кул метод за претворање на една слика во 3D модел е да користите бесплатноонлајн алатка како конвертио која ги обработува сликите во датотека со формат SVG.

  Откако ќе го имате прегледот, можете да ги приспособите мерењата во TinkerCAD до тоа колку високо сакате, да ги вдлабнете или проширите делови и многу повеќе.

  Откако ќе ги извршите модификациите, зачувајте ја како STL-датотека и исечете ја како и обично во вашиот сечач. Потоа можете да го префрлите на вашиот 3D печатач преку SD-картичка како и обично и да притиснете за печатење.

  Потоа печатачот треба да ја претвори вашата слика во 3D печатење. Еве пример на корисник кој конвертира SVG-датотеки во STL-датотеки со помош на TinkerCAD.

  Користејќи ресурси и софтверски програми што можете да ги најдете на интернет бесплатно, можете да конвертирате слика во JPG формат во STL-датотека.

  Прво, потребна ви е самата слика. Можете или да преземете еден од интернет или сами да креирате, на пр. креирање на 2Д план со користење на софтверот AutoCAD.

  Следно, побарајте онлајн конвертор на Google, на пр. AnyConv. Поставете ја JPG-датотеката и притиснете конвертирај. Откако ќе завршите со конвертирање, преземете ја следната STL-датотека.

  Иако можете директно да ја извезете оваа датотека во соодветен сечач за да добиете датотека со gcode што можете да ја испечатите, препорачливо е да ја уредите датотеката.

  Можете да користите една две популарни софтверски програми, Fusion 360 или TinkerCAD за уредување на STL-датотеката. Ако вашата слика е помалку сложена и има основни форми, тогаш би ви препорачал да одите на TinkerCAD. За посложени слики,Fusion 360 на Autodesk ќе биде посоодветен.

  Увезете ја датотеката во соодветниот софтвер и започнете со уредување на сликата. Ова во основа вклучува неколку работи, вклучувајќи отстранување на делови од објектот што не би сакале да се испечатат, менување на дебелината на објектот и проверка на сите димензии.

  Следно, ќе ви требаат за да го намалите објектот до големина што може да се испечати на вашиот 3D печатач. Оваа големина ќе зависи од димензиите на вашиот 3D печатач.

  Конечно, зачувајте го уредениот дизајн на вашиот објект како STL-датотека што можете да ја исечете и испечатите.

  Го најдов ова видео на YouTube што изгледа многу корисно при конвертирање на JPG слики во STL-датотеки и при уредување во Fusion 360 за прв пат.

  Ако сакате наместо тоа да користите TinkerCAD, тогаш ова видео ќе ве води низ целиот процес.

  6>Како да направите 3Д модел од фотографија – фотограметрија

  За да направите 3Д модел од фотографија користејќи фотограметрија, ќе ви треба паметен телефон или камера, вашиот предмет, добро осветлување и соодветниот софтвер за составување на моделот. Потребно е да се направат неколку слики од моделот, да се внесе во софтвер за фотограметрија, а потоа да се поправат сите грешки.

  Фотограметријата вклучува правење многу слики на објект од сите различни агли и нивно пренесување на фотограметрија софтвер на вашиот компјутер. Софтверот потоа создава 3D слика од ситесликите што сте ги направиле.

  За да започнете, ќе ви треба камера. Обична камера за паметен телефон ќе биде доволна, но ако имате дигитална камера, тоа ќе биде уште подобро.

  Ќе треба да преземете и софтвер за фотограметрија. Постојат повеќе софтвери со отворен код што можете да ги преземете на пр. Meshroom, Autodesk Recap и Regard 3D. Ако сте почетник, би ги препорачал Meshroom или Autodesk ReCap кои се прилично едноставни.

  Исто така види: 6 најдобри ултразвучни средства за чистење за вашите 3D отпечатоци од смола - лесно чистење

  Моќниот компјутер воља е исто така од суштинско значење. Овој вид на софтвер го оптоварува вашиот компјутер кога креирате 3D слика од фотографии. Ако имате компјутер со GPU картичка што поддржува Nvidia, ќе ви се најде.

  Откако ќе одлучите за објектот што сакате да го претворите во 3D модел, поставете го добро на рамна површина пред да почнете да фотографирајте.

  Погрижете се осветлувањето да биде јасно, за резултатите да испаднат убаво. Фотографиите не треба да имаат сенки или рефлектирачки површини.

  Снимајте фотографии од објектот од сите можни агли. Исто така, ќе сакате да направите неколку фотографии одблиску од потемните области на објектот за да ги фатите сите детали што можеби не се видливи.

  Продолжете со преземање на Autodesk ReCap Pro од нивната веб-локација или преземете го Meshroom бесплатно. Поставете го софтверот што сте го избрале да го преземете.

  По поставувањето на софтверот, повлечете и пуштете ги сликите таму. Софтверот автоматски го открива типот на камерата што ја иматекористете го за правилно извршување на правилните пресметки.

  На софтверот ќе му треба малку време за да го создаде 3D моделот од сликите, па затоа мора да бидете трпеливи. Откако ќе се заврши, можете да го извезете 3D моделот во STL формат во посакуваниот сечач.

  Исто така види: 7 Најдобри приклучоци Cura & засилувач; Екстензии + Како да ги инсталирате

  По пресекот на датотеките, можете да ги префрлите на USB флеш-драјв или SD-картичка. Внесете го уредот што се користи за пренос на вашиот печатач и испечатете го 3D моделот на вашата фотографија.

  За подетално објаснување на овој процес, можете да го погледнете ова видео на YouTube.

  Вие може да го погледнете и видеото подолу за да добиете подетално објаснување за користењето на софтверот Autodesk ReCap Pro за креирање 3D модел од фотографии.

  Постојат и други софтверски апликации таму што прават слични работи:

  • Agisoft Photoscan
  • 3DF Zephyr
  • Regard3D

  Како да направите 3D Lithophane модел од фотографија

  Lithophane е во основа обликувана фотографија што е создадена од 3D печатач. Сликата што е испечатена можете да ја видите само откако ќе ја поставите пред извор на светлина.

  Изработката на литофан од 3D модел од фотографија е прилично едноставна процедура. Прво, ќе ви треба фотографија. Можете да изберете семеен портрет што сте го зачувале на вашиот десктоп или само да преземете која било друга бесплатна фотографија на интернет.

  Користете 3DP Rocks

  Пребарајте конвертор слика во литофан на интернет како 3DP карпи. Поставете ја фотографијата што сакате да ја конвертиратеили едноставно повлечете и пуштете ја на страницата.

  Изберете го типот на литофан во кој сакате да се конвертира фотографијата. Надворешната крива најчесто се претпочита.

  Одете во картичката за поставки на екранот и приспособете се соодветно за вашиот модел да излезе совршено. Поставките ви дозволуваат да ги приспособите параметрите како што се големината, дебелината, вектори на криви по пиксел, граници, итн. на вашиот 3D модел.

  За поставките на сликата, важно е да го ставите првиот параметар на позитивен слика. Другите поставки може да се остават како стандардни.

  Погрижете се да се вратите на моделот и притиснете refresh за сите поставки да се зачуваат.

  Откако ќе завршите, преземете ја STL-датотеката. Откако ќе го преземете, увезете го во софтверот за сечење што моментално го користите, без разлика дали е Cura, Slic3r или KISSlicer.

  Прилагодете ги поставките за сечење и оставете го да ја пресече вашата датотека. Зачувајте ја следната исечена датотека на вашата SD-картичка или USB флеш-уред.

  Приклучете ја на вашиот 3D печатач и притиснете печатење. Резултатот ќе биде убаво испечатен 3Д литофан модел на фотографијата што ја избравте.

  Погледнете го ова видео за да добиете чекор по чекор објаснување за овој процес.

  Користете го ItsLitho

  Друг популарен софтвер што треба да се користи е ItsLitho кој е помодерен, ажуриран и има многу повеќе опции.

  Можете дури и да направите обоени литофани користејќи посебен метод. Проверете го видеото подолу од RCLifeOn за повеќе детали за тоа какоможете сами да го направите ова.

  Roy Hill

  Рој Хил е страстен ентузијаст за 3D печатење и технолошки гуру со богато знаење за сите работи поврзани со 3D печатење. Со повеќе од 10 години искуство во областа, Рој ја совлада уметноста на 3D дизајнирање и печатење и стана експерт за најновите трендови и технологии за 3D печатење.Рој има диплома по механички инженеринг на Универзитетот во Калифорнија, Лос Анџелес (UCLA) и има работено за неколку реномирани компании во областа на 3D печатење, вклучувајќи ги MakerBot и Formlabs. Тој, исто така, соработуваше со различни бизниси и поединци за да создаде прилагодени 3D печатени производи кои ги револуционизираа нивните индустрии.Освен неговата страст за 3D печатење, Рој е страствен патник и ентузијаст на отворено. Тој ужива да поминува време во природа, да пешачи и да кампува со семејството. Во слободното време, тој исто така е ментор на млади инженери и го споделува своето богатство на знаење за 3D печатење преку различни платформи, вклучувајќи го и неговиот популарен блог, 3D Printerly 3D Printing.