12 начини како да се поправи Z-шевот во 3D печатење

Roy Hill 03-06-2023
Roy Hill

З шевот е вообичаено да се види во многу од вашите 3D отпечатоци. Во основа, тоа е линија или спој што се создава во оската Z, што создава малку необичен изглед кај моделите. Постојат начини да ги намалите и минимизирате овие Z шевови, што ќе ги објаснам во оваа статија.

За да ги поправите и намалите Z шевовите во 3D отпечатоците, треба да ги подобрите поставките за повлекување за да има помалку материјал во млазницата за време на движењата. Промената на локацијата на шевот Z во вашиот сечач е уште еден одличен метод што работи за корисниците. Намалувањето на брзината на печатење, како и овозможувањето на навлегување помага при контролирање на Z-шевовите.

Исто така види: 6 начини како да се полираат PLA 3D принтови - мазна, сјајна, сјајна завршница

Продолжете да читате за информации за тоа како да ги поправите Z-шевовите во вашите 3D отпечатоци.

  Што го предизвикува Z-шевот во 3D печатењето?

  Шеењето Z првенствено се предизвикува додека главата за печатење го поставува надворешниот слој и се движи нагоре за да го печати следниот слој. Десно, каде што се движи нагоре, остава малку дополнителен материјал, а ако секој пат застанува во истата точка додека се качува нагоре, остава шев по должината на Z-оската.

  Z шевовите се неизбежни во 3D отпечатоците. На крајот од печатењето слој, главата за печатење престанува да печати дел од секундата, така што степер-моторите од оската Z можат да се движат и да го испечатат следниот слој преку Z-оската. Во овој момент, ако жариштето доживее висок притисок поради прекумерно истиснување, малку вишок материјал истекува.

  Еве листа на некои причини кои можат да предизвикаат лоши Z шевови:

  • Лошоод 0,2 mm или 0,28 mm се добри избори, но ако барате детали и добра естетика, 0,12 mm или 0,16 mm функционираат добро за релативно помали модели.

   9. Оневозможи компензација на преклопувања на ѕидови

   Компензирате преклопувања на ѕидови е поставка за печатење во Cura што, кога е оневозможено, покажа добри резултати за многу корисници за намалување на Z-шевовите.

   Еден таков пример е корисник кој бил добивајќи дефекти низ целиот модел на печатење. Тој го оневозможи Compensate Wall Overlaps и тоа му помогна на нивниот модел да изгледа подобро. Тие, исто така, спомнаа дека откако се сменија на PrusaSlicer од Cura, добија подобри резултати, така што ова може да биде уште еден потенцијален поправка.

   Исто така види: Како да научите моделирање за 3D печатење – Совети за дизајнирање

   Само што ја открија поставката „компензира преклопување на ѕидовите“ и тоа ми помогна во финишот на мојата кожа, но сепак добив многу артефакти во кожата. Надворешниот ѕид се печати со брзина од 35 мм/сек, а непредвидливото моментално е на 20 од FixMyPrint

   Друг корисник добиваше отпечатоци на неговиот модел. Нему му беше предложено од друг корисник целосно да ја оневозможи поставката за компензирање на преклопувања на ѕидови. Во Cura, ова има 2 под-поставки, компензирање преклопувања на внатрешните ѕидови и компензирање преклопувања на надворешните ѕидови. Погрижете се да ги оневозможите двете под-поставки.

   Ова може да помогне да се изедначат вашите Z шевови.

   10. Зголемете ја ширината на линијата на надворешниот ѕид

   Зголемувањето на ширината на линијата може да биде добро решение за измазнување на Z шевовите. Можете конкретно да ја прилагодите ширината на линијата на надворешниот ѕид во Cura.

   Еден корисниккој првично добиваше груби Z-шевови на 3D печатените цилиндри откри дека клучната поставка е да ја зголеми неговата ширина на линијата. Тој на крајот ја најде поставката за ширина на линијата на надворешниот ѕид и ја зголеми од стандардните 0,4 mm на 0,44 mm и забележа моментално подобрување.

   Ова беше по печатење на неколку цилиндри. Тој, исто така, предложи да се оневозможи Компензирање на преклопувања на ѕидови како што е споменато погоре. Тој доби многу помазни ѕидови и подобрен Z-шев, како и на неговите отпечатоци.

   11. Овозможете Повлекување при промена на слојот

   Друго потенцијално решение за намалување на шевовите Z е да овозможите Повлекување при промена на слојот во Cura.

   Ова функционира бидејќи помага да се спречи истиснување од продолжување за време на преместувањето кон следниот слој, каде што се случуваат Z шевовите. Имајте на ум дека оваа поставка најдобро функционира кога вашето растојание на повлекување е многу ниско.

   Кога вашето растојание на повлекување е прилично големо, времето потребно за повлекување му дозволува на материјалот да истече до точка каде што се спротивставува на повлекувањето .

   12. Овозможи надворешни пред внатрешни ѕидови

   Последната поставка на оваа листа која ќе помогне да се поправат или да се намалат Z шевовите е да се овозможи Надворешни пред внатрешни ѕидови во Cura. Ова е стандардно исклучено и функционирало кај некои корисници откако го овозможиле.

   Тоа треба да помогне со тоа што ќе се осигури дека промената на слојот се случува на внатрешната страна на моделот наместо на надворешната површина бидејќи надворешната површина не е последното или првото нештоиспечатени на тој слој.

   Најдобри тестови за Z-шевовите

   Постојат неколку тестови на Z-шевовите од Thingiverse со кои можете да се обидете да видите колку добро се шевовите Z се без да се направи целосно 3D печатење:

   • Z-Seam Test од kuhnikuehnast
   • Z Seam Test од Radler

   Можете едноставно да преземете една од модели и тестирајте ги промените што ги правите за да видите дали тоа прави позитивна разлика во вашите Z-шевови.

   поставки за повлекување
  • Не се користат правилните поставки за усогласување на Z-шевовите во Cura
  • Преголема брзина на печатење
  • Не се користи линеарно напредување
  • Не се прилагодува растојанието за бришење
  • Неовозможување на крајбрежје
  • Поставки за прекумерно забрзување/бркање

  Во некои случаи, шевот Z има тенденција да биде повидлив од другите. Ова зависи од положбата и структурата на објектот и поставките за истиснување.

  Како да се поправат & Ослободете се од Z шевовите во 3D принтови

  Постојат неколку начини да го поправите или намалите присуството на Z шевовите во вашите 3D отпечатоци. Некои методи ви помагаат да го скриете шевот Z со менување на неговата локација на вашиот модел, додека некои од нив ќе го избледат шевот.

  Притисокот од материјалот во вашиот жар може да придонесе за тоа колку е забележлив Z-шевот .

  Ајде да погледнеме во некои од различните начини на кои корисниците ги поправале Z-шевовите во нивните модели:

  1. Прилагодете ги поставките за повлекување
  2. Промена на поставките за усогласување на шевовите Cura Z
  3. Намалете ја брзината на печатење
  4. Овозможете превртување
  5. Овозможување линеарно напредување
  6. Прилагодете го растојанието за бришење на надворешниот ѕид
  7. Печати со повисоко забрзување/Поставки за грчење
  8. Висина на долниот слој
  9. Оневозможете ги преклопувањата на ѕидовите за компензација
  10. Зголемете ја ширината на линијата на надворешниот ѕид
  11. Овозможете повлекување при промена на слојот
  12. Овозможете надворешен пред внатрешен Ѕидови

  Добра идеја е да ги тестирате овие поставки едно по едно за да можете да видите кои поставки всушност прават позитивни или негативниразлика. Кога менувате повеќе од една поставка истовремено, нема да можете да кажете што всушност ја направило разликата.

  Ќе разгледам секоја потенцијална поправка во повеќе детали.

  1 . Приспособете ги поставките за повлекување

  Една од првите работи што можете да се обидете да ја направите е да ги приспособите поставките за повлекување во вашиот сечач. Многу корисници забележале значителни промени во нивните Z-шевови откако ја пронашле вистинската должина и растојание на повлекување.

  Еден корисник кој експериментирал со поставките за повлекување открил дека откако го смениле нивното растојание на повлекување од 6 mm на 5 mm, забележале разлика во многу се појави Z-шевот.

  Можете да го зголемите или намалите растојанието на повлекување во мали чекори за да видите што работи најдобро за вашиот 3D печатач и другите поставки.

  Друго нешто што овој корисник го направи е да дефинира локација за нивниот Z-шев (назад) што може да се направи преку поставките на вашиот сечач. Следно ќе ја разгледаме таа поставка.

  2. Промена на поставките за порамнување на шевовите Cura Z

  Со менување на поставките за усогласување на шевовите Z во Cura, можете да ја намалите видливоста на Z-шевот. Тоа е затоа што ви овозможува да ја изберете почетната точка на секој нов слој до кој патува вашата млазница.

  Ова е многу корисно за моделите кои имаат тенденција да имаат последователни еднакви слоеви и се многу подложни на многу видлив Z шев .

  Еве ги опциите за избор:

  • Одредено од корисникот – можете даизберете на која страна шевот ќе биде поставен на вашиот отпечаток
   • Назад лево
   • Назад
   • Назад десно
   • Десно
   • Предно десно
   • Предно лево
   • лево
  • Најкратко - ова има тенденција да го постави шевот на истото место бидејќи го завршува периметарот каде што започнал. Ова не е толку добро за криење на шевот Z.
  • Случајно – ова го започнува секој слој на сосема случајно место и на тој начин завршува и на случајно место. Ова може да биде одлична опција.
  • Најостриот агол - ова може да биде одлична опција за аголни 3D модели бидејќи ова го поставува шевот точно на внатрешниот или надворешниот агол на моделот.

  Постои и дополнителна опција позната како Преференција на аголот на шевовите во Cura која се појавува за горенаведените опции освен за Случајно. Со помош на оваа поставка, можете да имате поголема контрола за тоа каде да го поставите шевот Z. Има 5 избори:

  • Ниту еден
  • Скриј шев
  • Откриј шев
  • Скриј или изложи шев
  • Паметно криење

  Силно би препорачал да направите некои од вашите сопствени тестирања за да можете да видите како различните поставки влијаат на тоа каде ќе биде вашиот Z-шев. Прекрасна работа што можете да ја направите во Cura е да го проверите вашиот модел во режим на преглед откако ќе го пресечете за да видите каде ќе биде шевот.

  Еве пример за разликата помеѓу изборот на претпочитање на аголот на шиење од None и Hide Шев на предната страна. За минијатурен модел како овој, пологично е да се има Z спој на задниот дел отколкупредниот дел за да не влијае на предната естетика на моделот.

  Некои корисници постигнаа одлични резултати користејќи ја поставката Random со Z Seam Alignment. Пример е моделот подолу на шаховската фигура која има забележлив Z шев на неа. Откако ја променија нивната усогласеност, тие рекоа дека тоа го направило убаво.

  Дали има поставка за да се избегне линијата Z? од Cura

  Друг корисник успеа да ги намали несовршеностите на печатењето така што го задржа својот Z Seam или во најостриот агол или во однос на специфичен Z Seam X & Y координација што можете да ја поставите во Cura. Можете да си играте со нив за да видите каде ќе заврши Z Seam.

  Прилагодете ја вашата позиција Z Seam автоматски ќе ги прилагоди тие X & засилувач; Y координати, така што во основа можете да изберете однапред поставена локација или да бидете попрецизни со внесување броеви.

  Погледнете го видеото подолу од CHEP за контролирање на шевовите преку Cura.

  3 . Намалете ја брзината на печатење

  Друго потенцијално решение за намалување на шевовите Z во вашите 3D отпечатоци е да ја намалите брзината на печатење. Кога имате преголема брзина на печатење, вашиот екструдер има помалку време да го повлече филаментот помеѓу движењата за печатење.

  Колку е помала брзината на печатење, толку повеќе време има влакното да се истисне при преминот на секоја Слој. Исто така, ја намалува количината на притисок што е во жариштето, што доведува до намалување на количината на влакно што излегува.

  Еден корисниккој доживуваше дамки во близина на Z-шевовите на неговиот модел првично се обиде да ги калибрира поставките за повлекување. Откако изменил многу поставки, тој сфатил дека главната поправка се сведува на намалување на брзината на надворешниот ѕид на 15 mm/s.

  Cura дава стандардна брзина на надворешниот ѕид од 25 mm/s што би требало да работи прилично добро, но вие може да тестира помали брзини за да види дали прави разлика. Многу корисници кои го решија овој проблем препорачуваат бавно печатење на ѕидовите, по цена на повисоко време на печатење.

  Кога имате помала максимална брзина, тоа значи дека е потребно помалку време за забрзување и забавување, што доведува до помал притисок во млазницата и намалени Z шевовите.

  4. Овозможи Coasting

  Друга корисна поправка за намалување на Z-шевовите е да се овозможи Coasting. Тоа е многу корисна карактеристика за да се ослободите од оние згрутчувања и дамки во вашиот Z цвест. Coasting е поставка што малку го запира истиснувањето на материјалот додека се приближува до крајот на затворањето на ѕидот во вашиот модел.

  Во основа се обидува да ја испразни комората од филаментот на последниот дел од патеката за истиснување, така што има помал притисок на млазницата за помалку Z-шевови и жици.

  Еден корисник кој се обиде да овозможи обложување за да ги намали Z-шевовите доби одлични резултати на неговиот Ender 5. Тој исто така предложи да ја намалите брзината на патување и брзината на печатење за да добиете подобри резултати.

  Друг корисник доби уште подобри резултати откако го овозможи Coasting. Тој предложи и намалувањевашиот проток на надворешниот ѕид до 95%, како и намалување на висината на слојот и поставување на порамнувањето на шевовите Z на најостриот агол.

  Постојат поставки за Coasting што можете да ги приспособите за да добиете уште подобри резултати, но погрижете се да не да се претера со поставките бидејќи може да доведе до дупки во транзициите на слоевите. Стандардните поставки обично работат прилично добро.

  Еве одлично видео од Breaks'n'Makes кое може да ви помогне да ги поставите поставките за Coasting на точка.

  Coasting е технички помала верзија на Linear Напредете додека се обидува да приближи што прави Linear Advance, но може да доведе до несовршености во печатењето. Ајде да погледнеме во самиот Linear Advance.

  5. Овозможување линеарно напредување

  Постои поставка наречена Линеарно напредување што им помогна на многу корисници да ги намалат лошите Z шевови. Во основа е карактеристика во вашиот фирмвер што прави компензација за количината на притисок што се создава во вашата млазница од истиснување и повлекување.

  Кога вашата млазница се движи брзо, запира или се движи бавно, сè уште има притисок во млазницата, па Linear Advance го зема ова предвид и прави дополнителни повлекувања врз основа на тоа колку се брзи движењата.

  Еден корисник кој го овозможи Linear Advance рече дека постојано добивал лоши Z-шевови на сите негови 3D отпечатоци, но по овозможувајќи го, рече дека направи чуда за него.

  Треба да го овозможите во фирмверот, а потоа да калибрирате K-Value што зависи од вашиот филамент итемпература. Процесот е прилично едноставен за правење и може значително да ги подобри вашите 3D отпечатоци.

  Тој исто така спомна дека штом ќе го овозможите, можете да го намалите растојанието на повлекување за доста што може да ги намали другите несовршености при печатење, како што се дамките и zits.

  Погледнете го видеото подолу од Teaching Tech за да научите како правилно да го поставите Linear Advance.

  Имајте на ум, не сакате да имате вклучено coasting ако користите Linear Однапред.

  6. Прилагодете го растојанието за бришење на надворешниот ѕид

  Растојанието за бришење на надворешниот ѕид е поставка што е специјално создадена за намалување на шевовите Z во Cura. Она што го прави е тоа што ѝ дозволува на млазницата да патува понатаму без истиснување на крајот од секој надворешен ѕид, за да ја избрише контурата затворена.

  Еден корисник кој имаше Z шевови на неговиот Ender 3 Pro предложи да го прилагодите растојанието за бришење за да го поправите овој проблем. Друг корисник што ја испробал оваа поставка рече дека може да пробате вредност од 0,2 мм или 0,1 мм за да видите дали ќе го реши проблемот. Стандардната вредност во Cura е 0mm, затоа обидете се со неколку вредности и видете ги резултатите.

  Можете дури и да се обидете да ја зголемите на 0,4mm, со иста големина како стандардниот дијаметар на млазницата.

  После една недела калибрација изгледа подобро но не 100% уште. Детали во коментар од ender3v2

  Погледнете го видеото подолу за повеќе детали за Z шевовите, бришењето, чешлањето и подлогата. Тие стигнуваат до точка каде што нивните Z шевови се речиси невидливи, заедно со подобро печатењерезултати.

  7. Печатете со поставки за поголемо забрзување/грчење

  Некои корисници добија добри резултати за намалување на Z-шевовите со зголемување на нивното забрзување & засилувач; Поставки за грчеви. Тоа е затоа што главата за печатење добива помалку време за преостанатиот притисок да исфрли повеќе материјал, што доведува до почист Z шев.

  Печатењето со повисоко забрзување и поставките за непредвидливост може да ги намали Z шевовите до одреден степен. Овие поставки всушност го прават забрзувањето или забавувањето многу побрзо.

  Се чини дека некои од претходните поправки би било подобро да се имплементираат од оваа.

  Еден корисник препорачува да се зголеми забрзувањето X/Y и/или ограничувања за непредвидливост за да се дозволи движењата да започнат и да запрат побрзо, што доведува до пократко време за да се појави нерамномерно ниво на истиснување. Премногу високо може да доведе до поместување на слоевите или лоши вибрации, па затоа е потребно тестирање.

  Тие спомнаа дека нивниот Ender 3 може да се справи со забрзувања од најмалку 3.000 mm/s² во X & Y, заедно со 10mm/s за Jerk, иако веројатно би можеле да одите повисоко со тестирање.

  8. Висина на долниот слој

  Користењето пониска висина на слојот за вашиот модел, исто така, може да помогне да се намали видливоста на Z шевовите како што открија некои корисници.

  Многу корисници постигнаа одлични резултати со користење на понизок слој висина, на околу 0,2 mm и подолу, главно ако имате празнини и користите повисока од вообичаената висина на слојот.

  Ако правите прототипови, висина на слојот

  Roy Hill

  Рој Хил е страстен ентузијаст за 3D печатење и технолошки гуру со богато знаење за сите работи поврзани со 3D печатење. Со повеќе од 10 години искуство во областа, Рој ја совлада уметноста на 3D дизајнирање и печатење и стана експерт за најновите трендови и технологии за 3D печатење.Рој има диплома по механички инженеринг на Универзитетот во Калифорнија, Лос Анџелес (UCLA) и има работено за неколку реномирани компании во областа на 3D печатење, вклучувајќи ги MakerBot и Formlabs. Тој, исто така, соработуваше со различни бизниси и поединци за да создаде прилагодени 3D печатени производи кои ги револуционизираа нивните индустрии.Освен неговата страст за 3D печатење, Рој е страствен патник и ентузијаст на отворено. Тој ужива да поминува време во природа, да пешачи и да кампува со семејството. Во слободното време, тој исто така е ментор на млади инженери и го споделува своето богатство на знаење за 3D печатење преку различни платформи, вклучувајќи го и неговиот популарен блог, 3D Printerly 3D Printing.