Како да го надградите фирмверот за екранот Ender 3 V2 - Marlin, Mriscoc, Jyers

Roy Hill 17-05-2023
Roy Hill

Може да биде фрустрирачки ако се борите со надградба на фирмверот за екранот Ender 3 V2. За среќа, постојат чекори што можете да ги преземете за да избегнете да потрошите повеќе време отколку што треба за надградба на фирмверот на екранот.

Погледнав за надградба на екранот на фирмверот Ender 3 V2 и ги научив чекорите што треба да ги преземете при надградбата на вашиот фирмверот на екранот.

Продолжете да читате за да ги видите чекорите и важните детали зад надградбата на фирмверот на вашиот екран.

  Како да го надградите екранот на Ender 3 V2 – Фирмвер

  Надградбата на фирмверот на екранот на Ender 3 V2 може да се направи пред или по надградбата на матичната плоча.

  Ако сте го ажурирале фирмверот на матичната плоча пред екранот на екранот, може да ги забележите иконите и етикетите на вашиот екран се појавуваат збирно или нејасно. Тоа е знак дека и на вашиот екран ќе му треба надградба.

  Еве како да го надградите екранот на вашиот Ender 3 V2:

  1. Пребарајте и преземете го вистинскиот Ender 3 V2 надградете го фирмверот
  2. Отворете ја преземената датотека
  3. Форматирајте ја и префрлете ја датотеката на SD-картичката
  4. Исклучете го вашиот 3D печатач и расклопете го екранот на екранот
  5. Приклучете го печатачот и повторно поврзете го екранот на екранот
  6. Исклучете го 3D печатачот и извадете го SD картичка

  1. Пребарајте и преземете го фирмверот за надградба на десниот Ender 3 V2

  Ако веќе сте го надградиле фирмверот Mainboard,ќе ја пронајде надградбата на LCD екранот во истата конфигурациска датотека што ја користевте за главната плоча.

  Пред да ја преземете, проверете ја верзијата на фирмверот. Повеќето машини Ender 3 V2 доаѓаат во верзија 4.2.2, но поновите верзии доаѓаат во 4.2.7. Може да ја најдете верзијата напишана на главната плоча, така што ќе треба да влезете во електричната кутија на 3D печатачот под основата.

  Ако допрва треба да преземете надградба, тука се популарните опции за надградба достапни за вие:

  • Marlin: Повеќето луѓе ја користат оваа опција затоа што таа е стандардна на нивните 3D печатачи.
  • Mriscoc и Jyers: Постојат специфични карактеристики за овие опции во кои корисниците уживаат, кои им овозможуваат да го приспособат корисничкиот интерфејс на екранот. Ова прилагодување вклучува функции како што се промени во бојата на екранот, иконите и осветленоста.

  Корисникот дозна на потешкиот начин кога ја преземал верзијата 4.2.3 надградба на фирмверот за неговиот Ender 3 V2. Ова го спречи неговиот печатач да работи и го претвори неговиот LCD екран во црн. Тој го реши ова кога дозна дека го преземал погрешното ажурирање, а потоа го преземал стандардното ажурирање 4.2.2.

  2. Отворете ја преземената папка

  По преземањето на ажурирањето, кое ќе биде во компресирана верзија - потребна ви е програма за архива на датотеки за да ја отворите RAR-датотеката. RAR-датотеката е архива што содржи една или повеќе компресирани датотеки.

  За да ја отворите компресираната датотека, користете WinRAR или сличнаОтворач на архиви за да пристапите до неговата содржина.

  За да го олеснам објаснувањето од овде, ќе објаснам со претпоставката дека ја користите надградбата на Marlin од Marlin GitHub. Ќе ги објаснам чекорите и ќе имам неколку видеа подолу што ќе ве водат низ чекорите исто така.

  Откако ќе ја отпакувате датотеката, таа станува папка со други датотеки внатре. Отворете ја оваа папка и изберете „Config“, потоа изберете ја папката „examps“ и скролувајте додека не ја видите папката „Creality“.

  Изберете ја и изберете ја опцијата Ender 3 V2. Ќе видите четири папки, вклучително и една со ознака „LCD Files“.

  Отворете ја папката „LCD Files“ и ќе видите папка DWIN_SET. Кликнете на неа и префрлете ја на вашата форматирана SD-картичка.

  Клучниот услов за успешна надградба е правилно да одговара на верзијата на плочата на екранот (PCB) и фирмверот на екранот. Некои табли на екранот не ја бараат датотеката DWIN_SET потребна за надградба, додека други ја бараат.

  Како матичната плоча, плочката на екранот (PCB) исто така има уникатни верзии. Некои табли на екранот немаат број на верзија, додека други се верзија 1.20 или 1.40.

  Creality користеше некои Ender 3 S1 табли за поновите Ender 3 V2 табли. Затоа, не се сите табли на екранот за Ender 3 V2 исти.

  Додека таблите на екранот без број на верзија и V1.20 ќе ја бараат датотеката DWIN_SET, таблите на екранот V1.40 бараат друга папка наречен ПРИВАТЕН во вашиотSD-картичка.

  Можете да ја лоцирате верзијата на вашата табла на екранот во долниот десен агол на таблата на екранот во близина на отворот за SD-картичка.

  Корисник кој се бореше да го надгради фирмверот на неговиот екран откако многу обиди и истражувања открија дека неговата верзија 1.40 не ја чита датотеката DWIN_SET. Откако дозна за ПРИВАТНАТА датотека, тој успешно го надгради својот екран.

  3. Форматирајте ја и префрлете ја датотеката на SD-картичка

  Користете SD-картичка од 8GB или помала при форматирање бидејќи вашата плочка на екранот нема да чита датотеки на SD-картичка поголема од 8GB. Оние кои можеа да го натераат екранот да чита картичка со поголема големина поминаа низ многу проблеми за да го направат тоа.

  Ако користите Windows за форматирање на вашата SD-картичка, кликнете со десното копче на SD-картичката откако компјутерот прочитајте го во иконата „Овој компјутер“. Изберете ја вашата SD-картичка и форматирајте ја користејќи FAT32 со големина на распределба од 4096.

  По форматирањето, одете во управувањето со дискот на Windows и избришете ги сите мали партиции кои се уште се на картичката откако ќе ја форматирате. Потоа креирајте една партиција користејќи го целиот слободен простор. Ова ќе се ослободи од бавните датотеки.

  Покрај користењето на Windows за форматирање, може да користите и форматер на SD-картички за форматирање и програмата GParted за да го поделите слободниот простор на вашата SD-картичка.

  <. 0>Еден корисник кој погрешно ја форматирал својата SD-картичка со FAT не можел да го натера екранот да ја чита датотеката додека не искористил формат FAT32 за SD-картичката.

  Ако стеформатирање со MacBook, внимавајте на скриените датотеки на SD-картичката. Ова беше случај кога корисникот со MacBook Pro откри дека неговиот компјутер создава скриени датотеки за ѓубре на неговата SD-картичка, што го спречи екранот да ја чита SD-картичката.

  V2 не сака кога другите датотеки се вклучени SD-картичката.

  4. Исклучете го 3D печатачот и расклопете го екранот за прикажување

  Откако ќе ја префрлите датотеката DWIN_SET или PRIVATE на SD-картичката, извадете ја и отстранете ја од компјутерот. Пред да го расклопите екранот, исклучете го печатачот Ender 3 V2 и исклучете го екранот од него.

  Исклучете го печатачот и исклучете го екранот од 3D печатачот за да избегнете оштетување на екранот или Ender 3 Самиот V2.

  Откако ќе го исклучите вашиот 3D печатач и ќе го исклучите екранот за прикажување, сега можете да го отстраните екранот од неговата рачка.

  Исто така види: Дали 100 микрони се добри за 3D печатење? Резолуција за 3D печатење

  Откако ќе завршите, свртете го екранот наоколу и користете го вашиот Allen клуч за одвртете ги четирите завртки за да пристапите до плочката на екранот каде што ќе го најдете приклучокот за SD-картичка.

  Вметнете ја вашата SD-картичка во отворот.

  5. Приклучете го вашиот печатач и повторно поврзете го екранот за прикажување

  Откако ќе ја вметнете картичката во отворот, вклучете го печатачот и повторно поврзете го екранот. Вашиот екран треба да ја промени бојата од темно сина во портокалова. Ако се борите со црн екран, можете да ја погледнете мојата статија за Како да поправите сино илиПразен екран на 3D печатач.

  6. Исклучете го печатачот и отстранете ја SD-картичката

  Откако ќе видите дека екранот станува портокалов, можете да ја отстраните вашата SD-картичка бидејќи тоа значи дека вашата надградба беше успешна. Некои корисници претпочитаат да го исклучат печатачот и повторно да го вклучат за да го потврдат нивното ажурирање.

  По потврдувањето, можете да го исклучите печатачот и повторно да го составите екранот.

  Вашиот екран е подготвен за користете.

  Ова видео од Крис Рајли поминува низ процесот на надградба на фирмверот на вашиот екран со помош на ажурирањето на Marlin.

  Можете да го гледате и ова видео од 3DELWORLD кој исто така добро покажува како за да го надградите фирмверот на вашиот екран со помош на фирмверот Mriscoc.

  Ова видео од BV3D Bryan Vines прави добра работа во објаснувањето како да го надградите вашиот Ender 3 V2 на Jyers.

  Исто така види: Дали е безбеден 3D печатач за користење? Совети како безбедно да се печати 3D

  Roy Hill

  Рој Хил е страстен ентузијаст за 3D печатење и технолошки гуру со богато знаење за сите работи поврзани со 3D печатење. Со повеќе од 10 години искуство во областа, Рој ја совлада уметноста на 3D дизајнирање и печатење и стана експерт за најновите трендови и технологии за 3D печатење.Рој има диплома по механички инженеринг на Универзитетот во Калифорнија, Лос Анџелес (UCLA) и има работено за неколку реномирани компании во областа на 3D печатење, вклучувајќи ги MakerBot и Formlabs. Тој, исто така, соработуваше со различни бизниси и поединци за да создаде прилагодени 3D печатени производи кои ги револуционизираа нивните индустрии.Освен неговата страст за 3D печатење, Рој е страствен патник и ентузијаст на отворено. Тој ужива да поминува време во природа, да пешачи и да кампува со семејството. Во слободното време, тој исто така е ментор на млади инженери и го споделува своето богатство на знаење за 3D печатење преку различни платформи, вклучувајќи го и неговиот популарен блог, 3D Printerly 3D Printing.