12 начини како да ги поправите 3D печатењето што постојано не успева во иста точка

Roy Hill 17-05-2023
Roy Hill

Може да биде фрустрирачки да се доживее 3D печатење што постојано не успева во истиот момент, а мене ми се случило нешто слично претходно. Оваа статија треба да ви помогне да го решите проблемот еднаш засекогаш.

За да го поправите 3D печатењето што не успева во истата точка, обидете се повторно да го поставите G-Code на вашата SD-картичка бидејќи можеби имало грешка во преносот на податоци. Можеби вашиот физички модел има проблеми, така што користењето сплав или обод за прилепување може да помогне во проблемите со стабилноста, како и обидот да користите посилни потпори.

Продолжете да читате за повеќе информации за тоа како да поправете 3D печатење што не успева во истата точка.

  Зошто мојот 3D печатење продолжува да не успева во иста точка?

  3D печатење што не успева во иста точка може да се случува поради повеќе причини, без разлика дали е хардверски или софтверски проблем.

  Проблемот може да биде неисправна SD-картичка или USB, оштетен G-Code, празнини во слоевите, дефект на сензорот за влакно, проблеми во материјалите или печатењето дизајн или несоодветни потпори. Откако ќе откриете која е вашата причина, поправката треба да биде прилично јасна.

  Не е идеално да имате 3Д печатење за кое се потребни неколку часа, но да не успее кога ќе се заврши 70% или 80%. Ако тоа се случи, можете да ја погледнете мојата статија Како да се поправи резимето за 3D печатење – прекини на струја и засилувач; Повратете го неуспешно печатење, каде што можете 3D да го испечатите остатокот од моделот и да го залепите заедно.

  Еве неколку клучни причини зошто вашиот 3Dведнаш ќе ви каже да го вчитате филаментот додека прикажува известување во кое се наведува „Не е откриено влакно“. ја имате причината зад вашиот проблем.

  Како да го поправите недоволното истиснување на иста висина

  За да го поправите недоволното истиснување на иста висина, проверете дали вашиот модел нема некакви проблеми во „Поглед на слоеви“. Најчеста причина се проблемите со оската Z, затоа проверете дали вашите оски се движат непречено со рачно поместување. Затегнете или олабавете ги сите POM тркала за да има добар контакт со рамката.

  Проверете дали вашата Bowden цевка не се стега на одредена висина бидејќи тоа може да го намали слободното движење на филаментот. Исто така, проверете дали вашиот екструдер е премногу прашлив поради мелење на филаментот.

  Ако аголот помеѓу вашата макара и екструдерот создава премногу триење или бара премногу сила на влечење, може да почне да предизвикува истиснување.

  Еден корисник кој ја исклучи својата цевка Bowden за подолга, го реши проблемот со под истиснување од иста висина.

  Важно е да го гледате вашиот 3D печатење за да можете потенцијално да видите зошто тоа не успева. Може да го пресметате грубото време за тоа кога моделот ќе стигне до типичната точка на неуспех со гледање на целокупното време за печатење, а потоа гледајќи колку далеку е дефектот во споредба со висината намодел.

  Делумните затнувањето, исто така, може да бидат причина зошто се случува овој проблем. Поправка за еден корисник беше да се зголеми температурата на истиснување за само 5°C и сега проблемот не се случува.

  Ако сте смениле филаменти, тогаш ова би можело да биде ваша поправка бидејќи различни филаменти имаат различни оптимални температури за печатење .

  Друга потенцијална поправка за недоволно истиснување на иста висина е 3D печатење и вметнување на држач за Z-мотор (Thingiverse), особено за Ender 3. што доведува до проблеми со истиснување.отпечатоците не успеваат во истата точка:
  • Поставен лош G-код на SD-картичка
  • Лоша адхезија на плочата за изградба
  • Поддржувачите не се стабилни или доволни
  • Тркалата на тркалата не се оптимално затегнати
  • Z-Hop не е овозможен
  • Проблеми со завртките
  • Лошото кинење на топлина или без термичка паста помеѓу нив
  • Вертикалните рамки не се паралелни
  • Проблеми со фирмверот
  • Вентилиштата се валкани и не работат многу добро
  • Проблем со самата датотека STL
  • Неисправност на сензорот за влакно

  Како да поправите 3D печатење што постојано не успева во иста точка

  • Повторно вчитајте го G-кодот во SD-картичката
  • Користете сплав или облога за адхезија
  • Додајте потпори со правилен фокус
  • Поправете ја затегнатоста на тркалата на подеменот од оската Z
  • Овозможете Z-Hop кога ќе се повлечете
  • Обидете се да го ротирате вашиот Завртка околу точката на дефект
  • Променете го прекинот на топлина
  • Проверете дали вашите вертикални рамки се паралелни
  • Надградете го фирмверот
  • исчистете ги вашите обожаватели
  • Стартувај STL датотека преку NetFabb или STL Repair
  • Проверете го сензорот за влакно

  1. Повторно поставете го G-Code во SD-картичката

  Проблемот може да биде со датотеката G-Code на вашата SD-картичка или USB-уред. Ако сте го отстраниле уредот или картичката додека не е завршено со пренесување на датотеката G-Code од компјутерот, печатењето може воопшто да не започне во 3D печатачот или може да заврши неуспешно во одредена точка.

  Еден корисник на 3Д печатач рече дека ја отстранил SD-картичката претпоставувајќи дека процесот билзавршено. Кога се обиде да ја отпечати истата датотека, не успеа двапати во иста точка/слој.

  Исто така види: Како да го запрете кршењето на филаментот во екструдерот за време на печатење

  Кога ја погледна датотеката G-Code за да ја најде грешката, недостасуваше голем дел бидејќи не беше копиран правилно во SD-картичката.

  • Проверете дали сте ја поставиле правилно датотеката G-Code на SD-картичката или USB-уредот.
  • Не отстранувајте ја мемориската картичка додека не ви покаже порака дека датотеката е зачувана на отстранлив диск, заедно со копче „Исфрли“.
  • Проверете дали SD-картичката работи правилно и дека не е скршена или оштетена.

  Можеби е добра идеја да го проверите адаптерот за SD-картичка за да се уверите дека нема дефекти, бидејќи тоа може да придонесе и за откажување на 3D печатењето во истата точка или на средно печатење.

  2. Користете сплав или раб за адхезија

  Некои модели немаат голем отпечаток или основа за да се залепат на плочата за градење, така што може полесно да ја изгубат адхезијата. Кога вашиот 3D печатење не е стабилен, може малку да се движи наоколу, што може да биде доволно за да предизвика дефект на печатењето.

  Ако забележите дека вашиот модел не е цврсто поставен на плочата за градење, тоа може да биде причината за неуспехот на вашиот 3Д печатење во истата точка.

  Едноставно решение за ова би било да користите сплав или раб за да ја подобрите вашата адхезија.

  Можете да користите и леплив производ како лепак, лак за коса или Painter's Tape за да добиете подобра адхезија.

  3. Додадете поддршка со соодветнаФокус

  Додавањето потпори е исто толку важно како и дизајнирањето на 3D модел во машина за сечење пред да се испечати. Некои луѓе ги користат само опциите за автоматска поддршка што го анализира моделот, заедно со настрешниците и сам по себе додава поддршка.

  Иако е доста ефикасен, сепак може да пропушти некои точки во моделот. Оваа работа може да предизвика вашиот модел да пропадне во одредена точка ако не добива никаква поддршка за печатење на следните слоеви. Имаат само место за печатење во воздухот.

  Можете да научите како да додавате прилагодени поддржувачи за вашиот модел да има поголеми шанси да успее. Проверете го видеото подолу за убаво упатство за додавање приспособени поддржувачи.

  Некои од корисниците, исто така, тврдат на различни форуми дека дури и не додаваат автоматска поддршка во некои структури бидејќи се прави и не изгледа дека им е потребна поддршка. Но, кога достигнаа добра височина, почнаа да се наведнуваат бидејќи им требаа потпори или сплав што би можеле да му додадат поголема моќ на моделот со неговиот континуиран раст.

  • Додадете потпори во скоро сите видови модели дури и ако бараат минимална количина.
  • Погрижете се да го проверите моделот и рачно да додадете потпори каде што е потребно или каде што опциите за автоматска поддршка пропуштиле делови.

  4. Поправете го затегнатоста на тркалата од подемен појас на Z-оската

  Еден корисник кој имал проблеми со моделите кои не успеваат во истиот момент открил дека има лабави POM тркала на Z-оската што го предизвикало овапроблем. Откако го поправи овој хардверски проблем со затегнување на POM тркалата од страната на Z-оската, конечно го реши проблемот со откажувањето на моделите на иста висина.

  5. Овозможи Z-Hop кога е повлечен

  Има поставка наречена Z-Hop во Cura која во основа ја крева млазницата над вашиот 3D печатење кога треба да патува од едно место до друго. Ова функционира за да се поправат 3D отпечатоците кои не успеваат во истата точка затоа што може да имате проблем со млазницата што го погодува вашиот модел во одреден дел.

  Еден корисник кој го гледал својот 3D печатење каде што се случува дефект видел дека млазницата го удираше отпечатокот додека се движеше, така што овозможувањето на Z-hop му помогна да го реши овој проблем.

  Кога вашата млазница се движи низ некој вид празнина, може да го погоди работ на вашиот отпечаток, предизвикувајќи потенцијален дефект .

  Исто така види: 30 најдобри артикулирани 3D принтови – ламји, животни и засилувач; Повеќе

  6. Обидете се да ја ротирате вашата завртка околу точката на дефект

  Би препорачал да се обидете да ја ротирате вашата завртка околу местото каде што вашите 3D отпечатоци не успеваат да видите дали има некаков вид на свиткување или блокирање во таа област. Може да се обидете и да го извадите вашиот шраф и да го превртите на маса за да видите дали е исправен или има свиткување во него.

  Ако откриете дека завртките имаат некаков проблем, можете да се обидете да го подмачкате. или да го замените ако е доволно лош.

  Многу луѓе го замениле својот шраф со ReliaBot 380mm T8 Tr8x8 Lead Screw од Amazon. Месинг оревот со кој доаѓа можеби неодговара на вашиот 3D печатач, но треба да можете да го користите оној што веќе го имате.

  7. Променете го вашиот прекин на топлина

  Една од причините за неуспехот на вашите 3D отпечатоци во истата точка може да се должи на температурни проблеми, имено поради прекинот на топлина при повлекување на влакното. Прекинот на топлина треба да го намали преносот на топлина од жариштето до студениот крај каде што влакното се храни.

  Кога вашиот прекин на топлина не работи ефикасно, тоа може негативно да влијае на вашата влакно. Ако го проверите вашето влакно откако ќе извршите ладно влечење, тоа може да има „копче“ на крајот што покажува проблеми со преносот на температурата.

  Еден корисник спомна дека го решил овој проблем со чистење на блокадата што се случила во нивната жешка со тоа што ќе го разделите, потоа по повторното склопување, со додавање на топлинска маст на нишките за прекин на топлина што влегуваат во ладилникот.

  Откако го направија ова, тие печатат 3Д без проблеми повеќе од 100 часа. Друг корисник рече дека кога го разделиле жариштето Prusa на нивната машина, немало термичко соединение помеѓу прекинувачот за топлина и ладилникот.

  Тие решиле да се сменат во E3D жариште со нов прекин на топлина и додале процесор термичко соединение и сега работите се одвиваат беспрекорно. За корисникот на Prusa, тие се сменија во E3D Prusa MK3 Hotend Kit и можеа да печатат повеќе од 90 часа по многу неуспеси.

  Можете да добиете хотенд кој е компатибилен со вашиотспецифичен 3D печатач ако е потребно.

  Нешто како Arctic MX-4 Premium Performance Paste од Amazon. Неколку корисници спомнаа како функционира навистина добро за нивните 3D печатачи, споменувајќи дека дури и на температура од 270°C не се суши.

  8. Проверете дали вашите вертикални рамки се паралелни

  Ако вашите 3D отпечатоци не успеат на иста висина, тоа може да значи дека вашите вертикални рамки за истиснување се во точка или агол каде што не се паралелни. Кога вашиот 3D печатач ќе дојде до оваа специфична точка, тоа може да предизвика големо влечење.

  Она што сакате да го направите е да го поместите вашиот X портен порт на дното, осигурувајќи се дека вашите ролери непречено се тркалаат. Сега можете да ги олабавите горните завртки што ја држат рамката заедно на врвот. Во зависност од тоа како беше рамката, можеби ќе сакате да ги олабавите завртките од двете страни наместо од едната.

  Потоа, поместете го X-подеменот или хоризонталната рамка на врвот и повторно затегнете ги горните завртки. Ова треба да создаде попаралелен агол за вашите вертикални истиснувања, давајќи ви помазно движење од врвот до дното.

  9. Надградете го вашиот фирмвер

  Оваа поправка е поретко, но еден корисник спомна дека добил значително поместување на слојот во моделот Groot што се обидувал да го печати 3D. Откако се обиде 5 пати и не успеа сите на иста висина, тој ја надгради својата акција Marlin 1.1.9 на Marlin 2.0.X и тоа всушност го реши проблемот.

  Вреди да се обидете да го надградите вашиотфирмверот ако има нова верзија за да видите дали може да го поправи и дефектот на вашите 3D отпечатоци во истата точка.

  Проверете ја страницата Marlin Firmware за да ја видите најновата верзија.

  10. Исчистете ги вашите обожаватели

  Едноставното чистење на вашите обожаватели функционираше за еден корисник кој го доживуваше ова на Ender 3 Pro, каде што престана да се екструдира по одредено време. Можеби беше проблем со топлински лази бидејќи неговите лопати на вентилаторот за ладење беа обложени со дебел слој прашина и мали парчиња од постар филамент.

  Поправката овде беше да се отстранат вентилаторите од 3D печатачот, да се исчисти секој вентилатор сечилото со памучна пупка, а потоа користете воздушна четка и компресор за да ја издувате целата прашина и остатоци.

  Неуспесите обично резултираа со блокирање, па тие пробаа други работи како што се зголемување на температурата, но тие не работеа .

  Ако користите куќиште за вашиот 3D печатач, особено кога печатите со PLA, сакате да ја отворите страната нагоре за да не биде превисока топлината на околината бидејќи тоа може да предизвика проблеми со блокирање на филаментот премногу меко.

  11. Run STL File Through NetFabb или STL Repair

  Netfabb е софтвер кој се користи за дизајнирање и симулација и има карактеристики да развива 3D датотеки на модел и да ги прикажува слој по слој на дводимензионален начин. Треба да ја поставите вашата STL-датотека во софтверот Netfabb за да видите како 3D печатачот ќе го испечати овој модел пред да продолжите понатамусечење.

  Еден од корисниците предложи да се практикува ова пред секој процес на печатење бидејќи има можности да има празнини или празни места помеѓу различни слоеви. Оваа работа обично се случува поради рабовите што не се размножуваат и се преклопуваат триаголници.

  Извршувањето STL-датотеки преку NetFabb ќе ви даде јасен преглед и ќе можете да ги идентификувате таквите празнини во софтверот.

  • Извршете ја STL-датотеката на вашиот 3D печатење преку софтверот NetFabb пред да ја исечете.
  • Проверете дали STL на моделот е целосно оптимизиран за процесот на печатење.

  12. Проверете го сензорот за влакно

  Сензорот за влакно има задача да ве предупреди или да го запре процесот на печатење во случај влакното да заврши. Постојат можности вашиот 3D печатење да не успее во исто време ако овој сензор не работи правилно.

  Понекогаш сензорот не функционира и го претпоставува крајот на влакното дури и ако макарата е точно ставена на 3D печатачот. Овој дефект ќе го запре процесот штом сензорот ќе даде сигнал до 3D печатачот.

  • Проверете дали сензорот за влакно не го нарушува процесот на печатење додека сè уште има влакно натоварено на 3D печатачот .

  Еден од корисниците предложи ефикасен метод за тестирање на сензорите за влакно. Сè што треба да направите е едноставно да го отстраните целиот филамент од 3D печатачот и потоа да започнете со процесот на печатење.

  Ако сензорот работи правилно,

  Roy Hill

  Рој Хил е страстен ентузијаст за 3D печатење и технолошки гуру со богато знаење за сите работи поврзани со 3D печатење. Со повеќе од 10 години искуство во областа, Рој ја совлада уметноста на 3D дизајнирање и печатење и стана експерт за најновите трендови и технологии за 3D печатење.Рој има диплома по механички инженеринг на Универзитетот во Калифорнија, Лос Анџелес (UCLA) и има работено за неколку реномирани компании во областа на 3D печатење, вклучувајќи ги MakerBot и Formlabs. Тој, исто така, соработуваше со различни бизниси и поединци за да создаде прилагодени 3D печатени производи кои ги револуционизираа нивните индустрии.Освен неговата страст за 3D печатење, Рој е страствен патник и ентузијаст на отворено. Тој ужива да поминува време во природа, да пешачи и да кампува со семејството. Во слободното време, тој исто така е ментор на млади инженери и го споделува своето богатство на знаење за 3D печатење преку различни платформи, вклучувајќи го и неговиот популарен блог, 3D Printerly 3D Printing.